Nastavte takúto teplotu v chladničke a takto uložte potraviny, aby ste ušetrili za elektrinu

chladnicka elektrina
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Bez tohto vybavenia je ťažké predstaviť si každodenný život. Zabezpečuje dlhú trvanlivosť potravín a zachovanie ich chuti. Zistite, aká by mala byť teplota v chladničke.

Nízke teploty spomaľujú hnilobné procesy, takže potraviny v chladničke môžu vydržať pomerne dlho. Dôležité je aj to, kde sú uložené konkrétne produkty, pretože nesprávne umiestnenie môže spomaliť proces chladenia. Posledným prvkom je teplota, ktorá je kľúčová.

Správne umiestnenie vecí v chladničke

Treba si uvedomiť, že chladnička nie je mraznička a jej úlohou je udržiavať výrobky v chlade. Ak je teplota vo vnútri príliš nízka, potraviny strácajú svoju výživovú hodnotu a príliš vysoká zase spôsobuje ich hnilobu. Treba dodať, že na spodných policiach je väčšia vlhkosť a nižšia teplota, pretože tam dopadá ochladený vzduch. Preto by sa ovocie a zelenina mali skladovať práve v dňoch chladničky.

Spodné police sú určené na čerstvé mäso, ryby a mliečne výrobky. Horné police by sa naopak mali používať na uskladnenie výrobkov s dlhou trvanlivosťou, ktoré nevyžadujú veľké chladenie, ako sú džemy alebo nápoje. Zásuvky na dverách chladničky sú ideálne na uskladnenie omáčok na sendviče alebo kečupu.

Aká by mala byť teplota v chladničke?

Na začiatok je dôležité, aby teplota neklesla pod 0 stupňov Celzia. Dôležité je tiež, aby nepresiahla 8 stupňov Celzia, pretože vtedy sa začnú množiť baktérie. Preto by sa mala ideálne pohybovať v rozmedzí 0 – 8 °C. Treba mať na pamäti, že teplota v chladničke sa môže na rôznych miestach líšiť.

Je to spôsobené mechanizmom spotrebiča a migráciou teplého vzduchu smerom nahor a studeného vzduchu smerom nadol. Súčasné chladničky na trhu možno konfigurovať externe a nastaviť tak, aby si vzduch regulovali sami.

Moderné technológie v chladničkách sa tým nekončia, pretože výrobcovia používajú LED osvetlenie na predĺženie čerstvosti výrobkov, ako aj systém No Frost, ktorý zabraňuje vzniku námrazy. Odborníci však odporúčajú, aby sa teplota vo vnútri chladničky pohybovala v rozmedzí 3 až 5 stupňov Celzia. Príliš nízka vytvára zbytočné náklady na energiu a nikto nechce preplácať.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *