Naučte sa robiť dokonalé hranolky, ako v top reštauráciách. Stačí robiť jednu vec

hranolky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Máte radi hranolky? Ak áno, môžete si ich usmažiť doma. Uvidíte, že vám budú chutiť ešte viac ako v reštaurácii! Naučte sa trik, vďaka ktorému budú chutné a chrumkavé.

Zemiaky sú dôležité

Zemiaky, ktoré použijete na prípravu hranolčekov, zohrávajú dôležitú úlohu. Neodporúča sa používať zemiaky typu C, pretože obsahujú najviac škrobu. Vyhnite sa príprave hranolčekov z nových zemiakov, nebudú predsa také chrumkavé. Ak nemôžete nájsť typ C, použite typ B. Čo sa týka množstva, stačí 1 zemiak na osobu. Zemiaky nemusíte šúpať, ale pred varením ich dôkladne očistite. Nakrájajte ich na hranolčeky s priemerom 0,5-1 cm, dôležité je, aby boli rovnako veľké. Pred vyprážaním ich namočte na 20 minút do vody a potom ich osušte.

Vyprážané hranolčeky

Hranolky sa dajú pripraviť niekoľkými spôsobmi. Najbežnejšie sú vyprážané. Do panvice nalejte olej, zohrejte ho na 160 stupňov a vložte hranolčeky. Mali by byť úplne ponorené. Smažte ich 5 minút a potom ich dajte na papierové utierky. Nechajte ich 30 minút odpočívať a potom ich vyprážajte druhýkrát. Tentoraz pri teplote 190 stupňov a podobnom čase. Vďaka tomuto triku zostanú krásne chrumkavé. Tesne po skončení smaženia ich osoľte. Podávajte ich ešte teplé.

Hranolky pečené v rúre

Budete potrebovať menej oleja, takže budú o niečo zdravšie. Pripravené zemiaky, niekoľko lyžíc oleja a soľ zmiešajte a rovnomerne rozložte na plech s papierom na pečenie. Môžete tiež ochutiť bylinkami. Vložte do rúry vyhriatej na 220 stupňov, pečte 20 minút, potom hranolčeky opatrne otočte a pečte ďalších 10 minút.

Príprava v mikrovlnnej rúre

Hranolky môžete pripraviť aj v mikrovlnnej rúre. Jednoducho ich rozložte na tanier, pokvapkajte olejom a soľou a zapnite mikrovlnnú rúru na najvyšší stupeň. Nechajte ich variť 3 minúty, potom ich otočte a zapnite mikrovlnnú rúru na ďalších 3 až 6 minút. Pozor, ak ich prevaríte, budú tvrdé a nie také chutné.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *