Nehádžte ich do koša. Šupky z cesnaku majú veľa prospešných vlastností

cesnak supky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Cesnak patrí medzi najobľúbenejšie prísady, ktoré vedia premeniť aj obyčajné jedlo na kulinársky zážitok. Jeho výrazná chuť a vôňa sú nezameniteľné, no okrem kulinárskeho pôžitku prináša aj množstvo zdravotných benefitov.

cesnak supky

Od nepamäti sa spája s ľudovým liečiteľstvom a dodnes je považovaný za prírodné antibiotikum, ktoré pomáha v boji proti baktériám a infekciám.

Menej známe však je, že cenné látky sa neskrývajú len v samotných strúčikoch, ale aj v ich šupkách. A tie väčšinou končia v koši.

Prečo sa oplatí šupky cesnaku odkladať

Cesnakové šupky obsahujú vitamíny, kvercetín a pektín – látky prospešné pre imunitu aj celkové zdravie. Hoci ich chuťovo v jedle nevyužijete, môžu poslúžiť inak:

  • ako základ na domáci sirup proti kašľu,
  • na prípravu nálevu pri kožných ťažkostiach,
  • či vo forme inhalácie počas prechladnutia.

Takto získajú druhý život a dokážu podporiť prirodzenú obranyschopnosť organizmu.

Šupky ako prírodný postrek proti škodcom

Pre záhradkárov sú cesnakové šupky doslova pokladom. Ak sa na rastlinách objavia mšice, postačí pripraviť z nich extrakt. Postup je jednoduchý – šupky zalejte teplou vodou a nechajte štyri dni odstáť. Následne zmes sceďte a postriekajte napadnuté rastliny. Ošetrenie zopakujte niekoľkokrát a nežiadaní škodcovia sa rýchlo vytratia.

Ako predĺžiť čerstvosť zeleniny pomocou šupiek

Ďalším praktickým využitím cesnakových šupiek je predĺženie trvanlivosti zeleniny. Stačí ich nasypať do debničiek alebo misiek so zeleninou a zabránia jej rýchlemu kazeniu.

Podobne pôsobí aj samotný cesnak – ak zapichnete strúčiky do niekoľkých zubov cesnaku, ich intenzívna aróma odradí muchy a iný hmyz. Takto dokážete ochrániť úrodu i potraviny prirodzenou cestou, bez chémie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *