Nejedzte zemiaky s týmto jedlom, ak nechcete mať naduté brucho a ťažkosti

zamiakova kasa
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Večera bez zemiakov? Pre niektorých je to nemysliteľné. Táto zelenina je veľmi obľúbenou prílohou, najčastejšie k mäsu, buď vyprážaná, alebo v omáčke. je to naozaj dobrá kombinácia? A nejde len o kalórie, ako vieme, v takýchto jedlách ich nie je málo.

To, že tak radi jeme zemiaky, nás neprekvapuje. Sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na celom svete. Sú pomerne lacné, sýte a hodia sa do mnohých jedál. Nie všetky kulinárske kombinácie so zemiakmi v hlavnej úlohe nám však slúžia.

Zemiaky – Slováci ich milujú

Na celom svete je známych takmer 4 000 odrôd obľúbených zemiakov. Jeho dužina má rôzne farby, napríklad bielu, žltú, ružovú, fialovú alebo dokonca červenú. Najčastejšie sa konzumujú varené. Vtedy majú nízky obsah kalórií a mnoho zdraviu prospešných látok. Obsahujú veľa vitamínu C, fosforu, zinku, horčíka, jódu, medi, mangánu, vitamínu A, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a betakaroténu. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev a poskytuje rýchly pocit sýtosti.

Sú zemiaky kalorické?

Pred mnohými rokmi sa zemiaky označovali za kalorické. Avšak 100 gramov varených zemiakov obsahuje len 73 kcal, 0,01 gramu tuku a vody. Pre porovnanie, 100 g čipsov obsahuje až 280 kcal. Varené zemiaky sú teda nielen zdravé a výživné, ale aj nízkokalorické, takže sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí držia diétu. Len treba pamätať na to, aby ste zemiaky pred varením veľmi neošúpali a neuchovávali ich vo vode, ale radšej ich hneď uvarili vo vriacej vode. Najhodnotnejšie sú zemiaky uvarené v šupke, na druhom mieste sú zemiaky pripravené v pare a na treťom mieste sú zemiaky, ktoré boli zaliate horúcou vodou a uvarené hneď po ošúpaní.

Možno bez omáčky

Napriek mnohým výhodám nám zemiaky v niektorých kombináciách úplne zlyhávajú. Vzhľadom na vysoký obsah škrobu môžu zemiaky v kombinácii so živočíšnymi bielkovinami vyvolať nepriaznivú reakciu. To môže viesť k zrýchlenému procesu kvasenia v žalúdku. Čo to znamená? Nepríjemné pocity, t. j. nadúvanie, pocit ťažoby a tráviace problémy. Zemiaky by sa preto nemali podávať s mastným mäsom a omáčkami. A predsa nám v takejto kombinácii tak veľmi chutia.

Zemiaky by sa tiež nemali podávať s mastnými prílohami, ako sú škvarky alebo maslo. Sú kalorické a ťažko stráviteľné. Po takomto jedle môžete očakávať bolesti brucha, pálenie záhy a zvýšenie hladiny cukru v krvi.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *