Nejedzte zemiaky s týmto jedlom, ak nechcete mať naduté brucho a ťažkosti

zamiakova kasa
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Večera bez zemiakov? Pre niektorých je to nemysliteľné. Táto zelenina je veľmi obľúbenou prílohou, najčastejšie k mäsu, buď vyprážaná, alebo v omáčke. je to naozaj dobrá kombinácia? A nejde len o kalórie, ako vieme, v takýchto jedlách ich nie je málo.

To, že tak radi jeme zemiaky, nás neprekvapuje. Sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na celom svete. Sú pomerne lacné, sýte a hodia sa do mnohých jedál. Nie všetky kulinárske kombinácie so zemiakmi v hlavnej úlohe nám však slúžia.

Zemiaky – Slováci ich milujú

Na celom svete je známych takmer 4 000 odrôd obľúbených zemiakov. Jeho dužina má rôzne farby, napríklad bielu, žltú, ružovú, fialovú alebo dokonca červenú. Najčastejšie sa konzumujú varené. Vtedy majú nízky obsah kalórií a mnoho zdraviu prospešných látok. Obsahujú veľa vitamínu C, fosforu, zinku, horčíka, jódu, medi, mangánu, vitamínu A, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a betakaroténu. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev a poskytuje rýchly pocit sýtosti.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na Slovensko dnes príde teplý vzduch. Bude až 21 stupňov, no bude pršať

Sú zemiaky kalorické?

Pred mnohými rokmi sa zemiaky označovali za kalorické. Avšak 100 gramov varených zemiakov obsahuje len 73 kcal, 0,01 gramu tuku a vody. Pre porovnanie, 100 g čipsov obsahuje až 280 kcal. Varené zemiaky sú teda nielen zdravé a výživné, ale aj nízkokalorické, takže sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí držia diétu. Len treba pamätať na to, aby ste zemiaky pred varením veľmi neošúpali a neuchovávali ich vo vode, ale radšej ich hneď uvarili vo vriacej vode. Najhodnotnejšie sú zemiaky uvarené v šupke, na druhom mieste sú zemiaky pripravené v pare a na treťom mieste sú zemiaky, ktoré boli zaliate horúcou vodou a uvarené hneď po ošúpaní.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Prečo by sme mali umývať banány? Skryté riziká, o ktorých mnohí nevedia

Možno bez omáčky

Napriek mnohým výhodám nám zemiaky v niektorých kombináciách úplne zlyhávajú. Vzhľadom na vysoký obsah škrobu môžu zemiaky v kombinácii so živočíšnymi bielkovinami vyvolať nepriaznivú reakciu. To môže viesť k zrýchlenému procesu kvasenia v žalúdku. Čo to znamená? Nepríjemné pocity, t. j. nadúvanie, pocit ťažoby a tráviace problémy. Zemiaky by sa preto nemali podávať s mastným mäsom a omáčkami. A predsa nám v takejto kombinácii tak veľmi chutia.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Hneď ráno by ste mali vypiť pohár vody nalačno. Vaše telo sa vám poďakuje

Zemiaky by sa tiež nemali podávať s mastnými prílohami, ako sú škvarky alebo maslo. Sú kalorické a ťažko stráviteľné. Po takomto jedle môžete očakávať bolesti brucha, pálenie záhy a zvýšenie hladiny cukru v krvi.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *