Nabudúce si dvakrát rozmyslíte, než vyhodíte šupky z melóna do koša. Môžete ich použiť na prípravu niečoho chutného – aj keď sa to môže zdať zvláštne, nebojte sa to vyskúšať. Túto pochúťku nenájdete v žiadnom obchode.
V lete všetci jeme melóny. Ovocie sa skladá až z 93 % z vody, takže v horúcich dňoch je to to pravé. Po takejto hostine zostávajú šupky, ktoré je zvyčajne potrebné rýchlo zlikvidovať, pretože ich sladká vôňa v okamihu priláka ovocné mušky, osy a iný hmyz.
Namiesto toho, aby ste šupky vyhodili, ich však môžete ešte použiť na prípravu niečoho chutného. Málokto vie, že sa z nich dá vyrobiť veľmi sladký a chutný džem. Nižšie si pozrite, ako ho pripraviť.
Recept na marmeládu z melónových šupiek
Ingrediencie:
Potrebujeme: 1 kg melónových kôry
1 citrón
1 pohár cukru
Príprava:
Kôru dôkladne umyte a odstráňte dužinu, pričom ponechajte trochu bielej a ružovej časti.
Potom ošúpeme zelenú, tvrdú časť šupky a vyhodíme ju. Zvyšok nakrájajte na kocky.
Šupky zasypte cukrom a nechajte ich cez noc, kým nepustia šťavu.
Keď doslova „plávajú“ v šťave, vložte ich do hrnca a varte 2 hodiny na miernom ohni.
Medzitým umyte citrón. Nastrúhajte kôru, vytlačte z nej šťavu a na konci varenia ju pridajte k šupkám. Premiešajte, aby sa spojili.
Potom všetko rozmixujte mixérom a varte ďalších 5 minút.
Po tomto čase džem nalejte do pohárov a uzavrite. Môžete ich tiež pasterizovať. Potom dajte poháre hore dnom na pracovnú dosku, aby vychladli, a potom ich uložte na chladné a tmavé miesto.
Výsledný džem z melónovej kôry je veľmi sladký a bude sa výborne hodiť k palacinkám, domácim vafliam, ovseným vločkám a koláčom. Po rozmixovaní, tesne pred nalitím do pohárov, môžete do džemu pridať niekoľko klinčekov, aby ste mu dodali pikantnejšiu chuť a vôňu.