Nevyhadzujte tvrdý chlieb: Tento trik ho zázračne zmäkčí a bude ako práve upečený

chleba
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Máte doma stvrdnutý chlieb a chystáte sa ho vyhodiť? Nerobte to! Existuje jednoduchý a prekvapivo účinný trik, ako mu vrátiť čerstvosť. Navyše, starý chlieb môžete využiť v chutných receptoch, ktoré vám ušetria peniaze aj čas.

chleba

Zatuchnutý chlieb už nemusí skončiť v koši

Teplý, chrumkavý chlieb priamo z rúry či pekárne je pôžitok, ktorému sa len máločo vyrovná. No jeho kúzlo je krátkodobé – už po jednom dni stráca štruktúru, tvrdne a láka skôr na vyhodenie než na jedenie. Našťastie existuje jednoduché riešenie, ktoré používajú aj profesionálni pekári.

Zabudnite na plytvanie. Ak máte doma zatuchnutý chlieb, nemusíte ihneď bežať do obchodu po nový. Stačí studená voda a rúra – a váš chlieb bude znova mäkký a chutný.

Stačí trocha vody a pár minút v rúre

Táto metóda vás prekvapí svojou jednoduchosťou aj výsledkom. Postupujte nasledovne:

  1. Celý bochník alebo krajec chleba jemne navlhčite pod studenou vodou. Nemusí byť premočený, len zvlhčený.
  2. Zabaľte ho do alobalu a vložte do predhriatej rúry na 150 °C.
  3. Pečte približne 12 až 15 minút, následne alobal odstráňte a chlieb nechajte dopekať ešte 5 minút bez obalu.
  4. Po vybratí z rúry nechajte mierne vychladnúť.

Výsledkom bude obnovený, voňavý a jemný chlieb, ktorý si môžete vychutnať s maslom, džemom či nátierkou.

Recepty, vďaka ktorým starý chlieb ožije

Ak sa chlieb už nedá zachrániť ani touto metódou, stále nemusí skončiť v odpade. Starý chlieb môžete premeniť na chutné a praktické jedlá.

Chlieb vo vajíčku – klasika, ktorá nesklame

Tento jednoduchý recept pozná každý. Plátky chleba namočte do rozšľahaných vajec so štipkou soli a opečte ich na panvici z oboch strán. Skvelo sa hodí k šalátu, zelenine alebo len tak so štipkou horčice.

Pre sladkú verziu si pripravte francúzsky „pain perdu“ – chlieb namočte do zmesi vajec, mlieka a cukru a opečte. Výsledkom bude dezert, ktorý vás prenesie späť do detstva.

Syrové toasty zo starého chleba

Ingrediencie:

  • 1 cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  • 1 vajce
  • sušené bylinky a korenie podľa chuti
  • 1 biely jogurt
  • 200 g strúhaného syra

Všetko spolu premiešajte a vzniknutú hmotu natrite na plátky starého chleba. Pečte v rúre približne 10 minút, kým kôrka nezíska zlatistý nádych.

Domáce krutóny či chlebová polievka

Na polievku alebo šalát sú domáce krutóny ideálnym doplnkom. Stačí chlieb nakrájať na kocky, ochutiť bylinkami, cesnakom a trochou oleja a krátko upiecť.

Ak máte viac starého chleba, pripravte z neho tradičnú chlebovú polievku. Do vývaru pridajte cesnak, rascu, trochu masti, vajce a na kúsky natrhaný chlieb. Po chvíli varenia získate sýtu a chutnú domácu polievku, ktorú môžete dozdobiť čerstvými bylinkami.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *