S príchodom sezóny sa hrdo červenajú na stromoch a čakajú, aby svojou chuťou potešili aj tie najnáročnejšie chuťové bunky. Sú tiež symbolom leta, ktoré neodmietne ani ten najväčší hltač. Keď sa však skombinujú s jedným nenápadným výrobkom, odsúdia žalúdok na skutočné utrpenie. S čím by ste nemali jesť čerešne? Vezmite si túto radu k srdcu.
Na čo sú čerešne dobré? Jedzte bez strachu
Hoci sa čerešne skladajú približne z 80 percent z vody, obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú pre telo prospešné. Sú preto nielen šialene chutné, ale aj mimoriadne zdravé.
Prirodzene sladké čerešne obsahujú veľké množstvo vitamínu C a polyfenolov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravú pokožku. Tie ako silné antioxidanty vykazujú protizápalové vlastnosti a pomáhajú znižovať oxidačný stres a zároveň znižujú poškodenie pokožky voľnými radikálmi.
Tým to však nekončí. Čerešne sú bohaté aj na kyselinu listovú a vitamíny A, E a K, ako aj na množstvo minerálov – vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, jód a zinok. Vďaka draslíku podporujú činnosť srdca tým, že pomáhajú regulovať krvný tlak, a pomocou jódu podporujú štítnu žľazu tým, že regulujú metabolizmus. Mierne kyslejšie majú ďalší účinok na tráviaci systém tým, že stimulujú činnosť pankreasu. Keď však po nich siahnete, dávajte si pozor na prídavné látky.
Čo nejesť s čerešňami? Pozor na túto kombináciu
Čerešne obsahujú vo svojom zložení významné množstvo vlákniny. Hoci je vláknina pre tráviaci proces prospešná, v niektorých prípadoch môže viac uškodiť ako pomôcť. Platí to najmä v kombinácii s veľkým množstvom vody.
Konzumácia čerešní a následné zapitie vodou môže urýchliť prechod tráviaceho obsahu v črevách, čo prispieva k zintenzívneniu vyprázdňovania. To môže byť obzvlášť nebezpečné pre ľudí s citlivým tráviacim systémom a žalúdočnými problémami. Môže to totiž viesť k bolestiam brucha a hnačkám a dokonca k zápalom.
Podobnej kombinácii by sa mali vyhýbať aj ľudia trpiaci pankreatitídou a zápalom čriev alebo žlčových ciest, ako aj pacienti so žalúdočnými a dvanástnikovými vredmi. Mali by ste si v takýchto prípadoch chuť čerešní úplne odoprieť? Práve naopak. Treba však pamätať na to, že ovocie treba konzumovať skôr ako samostatnú desiatu medzi jedlami, čím sa minimalizuje riziko nežiaducich tráviacich reakcií.