Nikdy nekombinujte so zemiakmi. V črevách zostáva niekoľko hodín a hnije

zemiaky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Vďaka tejto kombinácii zemiaky ukážu svoju druhú tvár. Už ich nemožno nazvať zdravou zeleninou. A práve tak nám najviac chutia a často ich jeme aj niekoľkokrát týždenne. Vysvetlíme vám, o čo ide.

Je ťažké predstaviť si slovenskú kuchyňu bez zemiakov. Zemiaky sa používajú ako základ mnohých jedál, ale predovšetkým sú obľúbenou prílohou k večeri. Odborníci na výživu však varujú pred určitou kombináciou. Neprináša nám nič dobré.

Sú zdravé

Na celom svete je známych takmer 4 000 odrôd obľúbených zemiakov. Poznáme ich pod rôznymi názvami. Zemiaky, zemiaky alebo hľuzy sa najčastejšie konzumujú varené. Vtedy majú nízky obsah kalórií a veľa zdraviu prospešných látok. Obsahujú veľa vitamínu C, fosforu, zinku, horčíka, jódu, medi, mangánu, vitamínu A, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a betakaroténu. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev a poskytuje rýchly pocit sýtosti.

Žalúdok trpí

Zemiaky majú veľa výhod, ale napriek tomu nám v niektorých kombináciách úplne neslúžia. Vzhľadom na vysoký obsah škrobu môžu zemiaky v kombinácii so živočíšnymi bielkovinami vyvolať nepriaznivú reakciu. To vedie k zrýchlenému procesu kvasenia v žalúdku. Čo to znamená? Nepríjemné pocity, t. j. nadúvanie, pocit ťažoby a tráviace problémy. Zemiaky preto radšej nepodávajte s mastným mäsom a omáčkami. Vyprážané mäso v kombinácii so zemiakmi, t. j. všetky bravčové rezne či iné rezne, majú za následok spomalenie tráviaceho procesu.

Aké sú príznaky? Predovšetkým bolesť brucha a pocit ťažoby. Je tiež lepšie nepodávať zemiaky s mastnými prísadami, ako sú škvarky alebo maslo. Potom budú kalorické a ťažko stráviteľné. Po takomto jedle môžete trpieť pálením záhy v bruchu a zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Pankreas pracuje

Zemiaky zjedené s tukom tiež spôsobujú, že pankreas začne produkovať viac inzulínu, čo znamená zvýšenie hladiny cukru v krvi. Dlhodobo pretrvávajúca zvýšená hladina cukru v krvi môže viesť k vážnym komplikáciám vrátane poškodenia nervov, ciev. Najhodnotnejšie sú zemiaky varené v šupke, pretože vtedy strácajú najmenej vitamínov, na druhom mieste sú zemiaky pripravené varením v pare a na treťom mieste sú zemiaky, ktoré boli zaliate horúcou vodou a varené hneď po ošúpaní.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *