Vďaka tejto kombinácii zemiaky ukážu svoju druhú tvár. Už ich nemožno nazvať zdravou zeleninou. A práve tak nám najviac chutia a často ich jeme aj niekoľkokrát týždenne. Vysvetlíme vám, o čo ide.
Je ťažké predstaviť si slovenskú kuchyňu bez zemiakov. Zemiaky sa používajú ako základ mnohých jedál, ale predovšetkým sú obľúbenou prílohou k večeri. Odborníci na výživu však varujú pred určitou kombináciou. Neprináša nám nič dobré.
Sú zdravé
Na celom svete je známych takmer 4 000 odrôd obľúbených zemiakov. Poznáme ich pod rôznymi názvami. Zemiaky, zemiaky alebo hľuzy sa najčastejšie konzumujú varené. Vtedy majú nízky obsah kalórií a veľa zdraviu prospešných látok. Obsahujú veľa vitamínu C, fosforu, zinku, horčíka, jódu, medi, mangánu, vitamínu A, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a betakaroténu. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev a poskytuje rýchly pocit sýtosti.
Žalúdok trpí
Zemiaky majú veľa výhod, ale napriek tomu nám v niektorých kombináciách úplne neslúžia. Vzhľadom na vysoký obsah škrobu môžu zemiaky v kombinácii so živočíšnymi bielkovinami vyvolať nepriaznivú reakciu. To vedie k zrýchlenému procesu kvasenia v žalúdku. Čo to znamená? Nepríjemné pocity, t. j. nadúvanie, pocit ťažoby a tráviace problémy. Zemiaky preto radšej nepodávajte s mastným mäsom a omáčkami. Vyprážané mäso v kombinácii so zemiakmi, t. j. všetky bravčové rezne či iné rezne, majú za následok spomalenie tráviaceho procesu.
Aké sú príznaky? Predovšetkým bolesť brucha a pocit ťažoby. Je tiež lepšie nepodávať zemiaky s mastnými prísadami, ako sú škvarky alebo maslo. Potom budú kalorické a ťažko stráviteľné. Po takomto jedle môžete trpieť pálením záhy v bruchu a zvýšenou hladinou cukru v krvi.
Pankreas pracuje
Zemiaky zjedené s tukom tiež spôsobujú, že pankreas začne produkovať viac inzulínu, čo znamená zvýšenie hladiny cukru v krvi. Dlhodobo pretrvávajúca zvýšená hladina cukru v krvi môže viesť k vážnym komplikáciám vrátane poškodenia nervov, ciev. Najhodnotnejšie sú zemiaky varené v šupke, pretože vtedy strácajú najmenej vitamínov, na druhom mieste sú zemiaky pripravené varením v pare a na treťom mieste sú zemiaky, ktoré boli zaliate horúcou vodou a varené hneď po ošúpaní.