zemiaky
Slovensko

Nikdy nekombinujte so zemiakmi. V črevách zostáva niekoľko hodín a hnije

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Vďaka tejto kombinácii zemiaky ukážu svoju druhú tvár. Už ich nemožno nazvať zdravou zeleninou. A práve tak nám najviac chutia a často ich jeme aj niekoľkokrát týždenne. Vysvetlíme vám, o čo ide.

Je ťažké predstaviť si slovenskú kuchyňu bez zemiakov. Zemiaky sa používajú ako základ mnohých jedál, ale predovšetkým sú obľúbenou prílohou k večeri. Odborníci na výživu však varujú pred určitou kombináciou. Neprináša nám nič dobré.

Sú zdravé

Na celom svete je známych takmer 4 000 odrôd obľúbených zemiakov. Poznáme ich pod rôznymi názvami. Zemiaky, zemiaky alebo hľuzy sa najčastejšie konzumujú varené. Vtedy majú nízky obsah kalórií a veľa zdraviu prospešných látok. Obsahujú veľa vitamínu C, fosforu, zinku, horčíka, jódu, medi, mangánu, vitamínu A, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a betakaroténu. Sú tiež bohaté na vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev a poskytuje rýchly pocit sýtosti.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Češka ukázala, ako správne skladovať cesnak. Skúste trik so sáčkom

Žalúdok trpí

Zemiaky majú veľa výhod, ale napriek tomu nám v niektorých kombináciách úplne neslúžia. Vzhľadom na vysoký obsah škrobu môžu zemiaky v kombinácii so živočíšnymi bielkovinami vyvolať nepriaznivú reakciu. To vedie k zrýchlenému procesu kvasenia v žalúdku. Čo to znamená? Nepríjemné pocity, t. j. nadúvanie, pocit ťažoby a tráviace problémy. Zemiaky preto radšej nepodávajte s mastným mäsom a omáčkami. Vyprážané mäso v kombinácii so zemiakmi, t. j. všetky bravčové rezne či iné rezne, majú za následok spomalenie tráviaceho procesu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
EÚ obmedzí vodičské preukazy starším ľuďom. Platit to bude aj na Slovensku

Aké sú príznaky? Predovšetkým bolesť brucha a pocit ťažoby. Je tiež lepšie nepodávať zemiaky s mastnými prísadami, ako sú škvarky alebo maslo. Potom budú kalorické a ťažko stráviteľné. Po takomto jedle môžete trpieť pálením záhy v bruchu a zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Trik babičky proti komárom. Stačí vám kuchynský odpad a dajú vám pokoj

Pankreas pracuje

Zemiaky zjedené s tukom tiež spôsobujú, že pankreas začne produkovať viac inzulínu, čo znamená zvýšenie hladiny cukru v krvi. Dlhodobo pretrvávajúca zvýšená hladina cukru v krvi môže viesť k vážnym komplikáciám vrátane poškodenia nervov, ciev. Najhodnotnejšie sú zemiaky varené v šupke, pretože vtedy strácajú najmenej vitamínov, na druhom mieste sú zemiaky pripravené varením v pare a na treťom mieste sú zemiaky, ktoré boli zaliate horúcou vodou a varené hneď po ošúpaní.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *