Paradajky vám vädnú pred očami? Toto je najčastejšia chyba pestovateľov a jednoduchý recept, ako ich zachrániť

paradajky 2
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pestovanie paradajok na záhrade, terase či balkóne môže byť zdrojom radosti, no nie vždy sa zaobíde bez problémov. Ak vám kríky začínajú vädnúť a strácajú vitalitu, na vine môžu byť chyby v starostlivosti. Poradíme vám, čo paradajky najviac oslabuje a ako im pomôcť domácim výživovým zázrakom.

paradajky 2

Prečo paradajky vädnú? Toto sú najčastejšie dôvody

Paradajky patria medzi najobľúbenejšie plodiny, ktoré si Slováci pestujú nielen vo fóliovníkoch či skleníkoch, ale aj na balkónoch v kvetináčoch. Hoci ich pestovanie pôsobí jednoducho, v praxi si vyžaduje správny prístup. Ak kríky začnú vädnúť, majú zvädnuté listy, ohnuté stonky či bledú farbu, niečo nie je v poriadku.

Jednou z častých príčin je nesprávne zvolené miesto. Paradajky milujú slnko a teplo. Nedostatok svetla spôsobuje, že rastliny slabnú, zle sa vyvíjajú a sú náchylnejšie na choroby. Optimálna teplota pre zdravý rast paradajok sa pohybuje medzi 20 až 30 °C. Ak sú vystavené veľkým teplotným výkyvom, rastú pomaly a často vädnú.

Kde robia pestovatelia chyby? Pozor na zálievku a živiny

Ďalším problémom býva nesprávna zálievka. Paradajky neznášajú prebytok vody, no rovnako zle reagujú aj na sucho. Preliate kríky sú náchylné na plesňové a hubové ochorenia. Jedným z najčastejších je tzv. fuzáriové vädnutie paradajok, ktoré môže zničiť celú úrodu.

Rastlinám škodí aj nedostatok živín. Ak paradajky nedostávajú dostatok výživy, oslabujú sa, vädnú a prestávajú plodiť. Preto je dôležité ich pravidelne hnojiť a dbať na správne zloženie pôdy.

Domáci recept, ktorý paradajky zachráni

Ak spozorujete, že vaše paradajky začínajú chradnúť, nemusíte hneď siahať po chemických prípravkoch. Pomôcť im dokážete aj jednoduchým domácim kondicionérom zo škrupín a bobkového listu. Tento prírodný „elixír“ dodá rastlinám potrebné minerály a podporí ich vitalitu.

Ako pripraviť výživu na paradajky:

  • Zoberte škrupiny z dvoch uvarených vajec.
  • Rozmixujte ich spolu s 10 bobkovými listami.
  • Zmes zalejte 2 litrami vlažnej vody a opäť krátko rozmixujte.
  • Nechajte odstáť cez noc, následne sceďte a zrieďte litrom vody.

Pred zalievaním je nutné roztok ešte zriediť – stačí pridať pohár výživy do 5 litrov vody. Takto pripraveným roztokom zalievajte paradajky ku koreňom. Vyhnite sa postreku listov či stoniek, aby ste predišli poškodeniu rastliny.

Výsledkom budú silnejšie a zdravšie kríky, ktoré sa vám odvďačia bohatou úrodou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *