Patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny na svete. V minulosti ju nazývali „chlebom chudobných“

watercress 4153775 1920
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Starovekí Gréci ju považovali za elixír duševnej sviežosti a rímski cisári ju konzumovali pred dôležitými rozhodnutiami. Potočnica lekárska – dlho opomínaná listová zelenina – sa dnes vracia do pozornosti vedcov aj gurmánov. Prečo je považovaná za jednu z najvýživnejších rastlín sveta a ako ju využiť v bežnej kuchyni?

watercress 4153775 1920

Zelenina s históriou dlhšou než civilizácia

Potočnica lekárska (Nasturtium officinale) patrí medzi najstaršie známe jedlé rastliny. Jej liečivé a výživové účinky poznali už v starovekom Grécku a Ríme. Gréci verili, že zlepšuje mentálnu výkonnosť, zatiaľ čo Rimania si ju dopriavali pred vážnymi rozhodnutiami.

Dnes si opäť získava pozornosť – vďaka vedeckému hodnoteniu amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré ju v roku 2014 označilo za zeleninu s najvyššou výživovou hodnotou spomedzi 41 skúmaných druhov.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Banány vám vydržia čerstvé aj dva týždne. Stačí na ne položiť jednu vec

Ako vyzerá a kde ju nájdeme?

Potočnica je drobná, šťavnatá rastlina z čeľade kapustovitých. Rastie najmä vo vlhkých biotopoch – pozdĺž potokov, prameňov a v plytkých, čistých vodách. Jej listy sú tmavozelené, lesklé a jemne pikantné, kvety drobné, biele a štvorlupeňové.

Na Slovensku sa prirodzene vyskytuje najmä v západnej časti krajiny, no môžete si ju dopestovať aj v záhrade či dokonca na balkóne – za predpokladu dostatočnej vlhkosti. Často býva považovaná za burinu, no ide o skutočný výživový poklad.

Chlieb chudobných aj superpotravina budúcnosti

V minulosti bola potočnica bežnou súčasťou stravy ľudí žijúcich pri vodných tokoch. Bola ľahko dostupná, nevyžadovala pestovanie a poskytovala množstvo živín. Preto si vyslúžila prezývku chlieb chudobných – zabezpečovala základné vitamíny a minerály aj v obdobiach nedostatku.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Roky sme žili v omyle. Najlepší tuk na vyprážanie vajec nie je maslo

Dnes sa do kuchyne vracia ako moderná superpotravina. Vďaka svojej ostrej, sviežej chuti – podobnej rukole alebo žeruche – sa výborne hodí do šalátov, nátierok, polievok či ako príloha k vajíčkam a mäsu.

Najvýživnejšia zelenina planéty?

Vedci z CDC v USA zostavili rebríček ovocia a zeleniny podľa tzv. výživovej hustoty – teda pomeru medzi obsahom prospešných látok a kalorickou hodnotou. Na prvom mieste sa umiestnila práve potočnica lekárska.

Je bohatá na:

  • vitamín C – podpora imunity,
  • vitamín A – zdravie očí a pokožky,
  • vitamín K – dôležitý pre krv a kosti,
  • vitamíny skupiny B a E – nevyhnutné pre metabolizmus a energiu.

Obsahuje aj významné množstvá vápnika, železa, horčíka a draslíka – dôležitých pre nervovú sústavu, svaly a zdravie kostí. Sírové zlúčeniny, ktoré sa prirodzene v rastline nachádzajú, majú protizápalové a protirakovinové účinky.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nikdy nejedzte tieto kuracie časti! Obsahujú baktérie a parazity

Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje trávenie a činnosť pečene. Má nízky kalorický obsah, preto je ideálna aj pri redukčných diétach.

Ako ju využiť v kuchyni?

Potočnica sa najčastejšie konzumuje čerstvá, no môžete ju jemne tepelne upraviť. Vyskúšajte ju:

  • ako základ do zeleninových šalátov,
  • do sendvičov a nátierok,
  • v smoothie nápojoch,
  • v polievkach (pridajte až po odstavení z varu),
  • ako ozdobu a dochucovadlo k vajíčkam či mäsu.

Kombinujte ju s jemnejšími listovými zeleninami – napríklad poľníčkom, špenátom alebo hlávkovým šalátom – aby ste vyvážili jej pikantnú chuť.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *