Pleseň zemiaková na paradajkách: Ako ju včas odhaliť a zachrániť úrodu

plesen zemiakova paradajky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pleseň zemiaková (Phytophthora infestans) je jednou z najničivejších chorôb, ktorá každoročne ohrozuje pestovanie paradajok aj zemiakov. Šíri sa rýchlo najmä za vlhkého počasia a môže zlikvidovať celú úrodu v priebehu niekoľkých dní. Zistite, ako rozpoznať jej prvé príznaky, čo ju spôsobuje a ako sa dá účinne chrániť pred jej šírením pomocou prírodných postrekov a prevencie.

plesen zemiakova paradajky

Nebezpečná pleseň, ktorá napáda aj paradajky

Pleseň zemiaková je agresívne plesňové ochorenie, ktoré napáda rastliny z čeľade ľuľkovité – predovšetkým zemiaky a paradajky. Vyvoláva ho hubovitý organizmus Phytophthora infestans, ktorý dokáže prežiť v pôde aj na zvyškoch napadnutých rastlín. Jeho výskyt je obzvlášť častý počas chladných a vlhkých období.

V záhradách sa choroba najčastejšie objavuje v júli a auguste, no v skleníkoch a fóliovníkoch môže prepuknúť už na jar. Rastliny napadnuté plesňou rýchlo vädnú, hnednú a plody sa stávajú nepožívateľnými.

paradajky

Ako vyzerajú prvé príznaky plesne na paradajkách?

Prvé príznaky plesne zemiakovej sú často nenápadné – na listoch, stonkách alebo plodoch sa objavujú sivasté, vodnaté škvrny nepravidelného tvaru. Spočiatku môže rastlina vyzerať len mierne „nezdravá“, no infekcia postupuje veľmi rýchlo.

Pri vysokej vlhkosti sa na spodnej strane listov vytvára jemný biely povlak – kolónie spór huby. Neskôr listy hnednú, schnú a opadávajú, stonky tmavnú a usychajú. Na zelených plodoch sa objavujú tvrdé hnedé škvrny prenikajúce do dužiny, ktoré vedú k hnilobe a znehodnoteniu celej úrody.

Prírodné riešenia: Pomôže sóda aj droždie

Chemické postreky nie sú jedinou možnosťou boja proti plesni zemiakovej. Mnohí záhradkári uprednostňujú ekologickejšie riešenia, ktoré sú šetrné k prírode aj zdraviu.

Postrek zo sódy bikarbóny

Jednoduchý a účinný postrek pripravíte z 1 lyžice sódy bikarbóny, 1 litra vody a niekoľkých kvapiek saponátu (napr. Jar). Aplikujte ho preventívne alebo ihneď po objavení prvých príznakov a opakujte každých 7–10 dní. Sóda mení pH na povrchu listov, čím vytvára prostredie nevhodné pre rast plesní.

Postrek z droždia

Ďalším osvedčeným domácim riešením je postrek z čerstvého droždia. Rozpustite 100 g droždia v 10 litroch vody a roztok použite na postrek listov aj zálievku ku koreňom. Droždie bráni rozvoju plesne tým, že vytvára priaznivé mikrobiálne prostredie pre rastlinu.

Pozor: Prírodné postreky môžu spomaliť šírenie plesne, ale pri silnej infekcii nie sú samy o sebe dostatočné. Kľúčom k úspechu je predovšetkým dôsledná prevencia.

Prevencia proti plesni zemiakovej: Základ úspechu

Aby ste predišli napadnutiu paradajok plesňou zemiakovou, dodržiavajte základné záhradkárske zásady:

1. Osevný postup (pôdozmenný systém)

Nepestujte paradajky ani zemiaky každý rok na tom istom mieste. Huby prežívajú v pôde a na rastlinných zvyškoch, čo zvyšuje riziko infekcie.

2. Zdravý sadivový materiál

Používajte výhradne certifikované priesady a semená, ktoré sú zdravotne kontrolované.

3. Riedka výsadba a prístup vzduchu

Zabezpečte dostatočné rozstupy medzi rastlinami, najmä v skleníkoch, kde sa vlhkosť drží dlhšie. Dobré vetranie bráni vzniku infekčných podmienok.

4. Zalievanie výlučne ráno

Paradajky polievajte skoro ráno – nie večer. Listy tak stihnú cez deň preschnúť, čo minimalizuje podmienky pre šírenie plesne.

5. Hygiena v záhrade

Zvyšky napadnutých rastlín zlikvidujte mimo kompostu – ideálne ich spáľte. Pravidelne dezinfikujte náradie a nepestujte paradajky po iných ľuľkovitých rastlinách.

Rizikové faktory, ktoré podporujú vznik plesne

  • Vysoká vlhkosť – pretrvávajúce dažde, rosa, hmla.
  • Teploty 15–25 °C – ideálne podmienky na šírenie infekcie.
  • Hustá výsadba – zadržiava vlhkosť medzi rastlinami.
  • Slabé vetranie v skleníkoch alebo fóliovníkoch.
  • Nedodržiavanie hygieny – zvyšky rastlín, kontaminovaná pôda, náradie.

Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Renáta Regina, mám 56 rokov a celý život som verná jednoduchosti, poctivej práci a radosti z maličkostí. Vyštudovala som obchodnú akadémiu v Banskej Bystrici, no môj každodenný život je už roky spätý so záhradou, zvieratami a domácnosťou. Venujem sa malej farme, kde mám ovce, kozy, sliepky, jednu kravičku a prasiatko. Každý deň trávim v pohybe – v záhrade, pri starostlivosti o zvieratá alebo pri varení a pečení, čo je moja veľká vášeň. Varenie z domácich surovín, pečenie klasických koláčov či vymýšľanie nových receptov ma nesmierne napĺňa. Aj keď sú dni často plné práce, večer si vždy nájdem čas na písanie článkov, v ktorých sa snažím zdieľať rady, tipy a skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť aj iným – či už ide o domácnosť, záhradu alebo tradičné recepty. Verím, že v jednoduchosti je krása a že každá žena (a nielen žena) si zaslúži inšpiráciu, ktorá jej spríjemní bežný deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *