Nebezpečná salmonela v potravinách z Európy znepokojuje Turecko. Upozornenie sa týka aj poľských vajec značky Koko, ktoré boli stiahnuté z predaja pre potvrdenú kontamináciu. Odborníci varujú pred vážnymi zdravotnými rizikami.
Európske potraviny pod drobnohľadom: Turecko vydalo varovanie pred salmonelou
Turecké úrady varujú pred potravinami dovážanými z Európskej únie po tom, čo v niektorých z nich bola potvrdená prítomnosť nebezpečnej baktérie salmonely. Informácie zverejnil 7. júla renomovaný portál turkiyegazetesi.com, ktorý upozornil aj na konkrétne prípady, vrátane poľského produktu – vajec značky Koko.
Na nebezpečenstvo reagujú aj zdravotnícke úrady v iných krajinách. Hoci sa incident týka najmä konkrétnych výrobkov, prípady kontaminácie sa objavujú čoraz častejšie. Odborníci preto apelujú na zvýšenú opatrnosť pri nákupe potravín z dovozu.
Vajíčka z Poľska stiahnuté z predaja. Obsahovali salmonelu
Poľský Hlavný hygienický inšpektorát (GIS) nedávno informoval o stiahnutí vajec triedy A značky Koko s číslom šarže 2PL02181302 K-2, ktoré boli distribuované s dátumom spotreby do 5. júla 2025. Dôvod? Laboratórne testy potvrdili výskyt salmonely.
Sanitárne úrady varujú spotrebiteľov, aby tieto vajcia za žiadnych okolností nekonzumovali, a to ani v prípade tepelnej úpravy. Riziko nákazy je vysoké, najmä u detí, seniorov a osôb s oslabenou imunitou.
Salmonela aj vo Veľkej Británii: ďalší výrobok stiahnutý z trhu
Podobný prípad hlási aj Spojené kráľovstvo, kde bol z obehu stiahnutý produkt Scotch Egg značky Wall’s. Výrobca Compleat Food Group preventívne zastavil predaj produktov Wall’s The Classic Scotch Egg a Wall’s Two Classic Scotch Eggs, ktoré mali byť spotrebované do 2. júla 2025.
Podľa Britskej agentúry pre bezpečnosť potravín (FSA) zostávajú ostatné výrobky tejto značky bezpečné. Spotrebitelia boli zároveň vyzvaní, aby rizikové výrobky vrátili do predajní.
Úrady varujú: sledujte šarže a kontrolujte oznámenia
Sanepid a ďalšie kontrolné orgány zdôrazňujú, že pravidelné sledovanie varovaní a informácií o stiahnutých produktoch je kľúčom k ochrane zdravia. Salmonela totiž môže spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti – horúčku, silné bolesti brucha, hnačku a zvracanie.
V prípade výskytu týchto príznakov po skonzumovaní rizikových potravín je nevyhnutné okamžite kontaktovať lekára.