Popolcová streda a tradícia pôstneho obeda – čo môžeme jesť?

jedlo popolcova streda
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Popolcová streda, ktorá tento rok pripadá na 5. marca, je významným dňom v katolíckej tradícii, ktorý otvára obdobie Veľkého pôstu. Veriaci sa v tento deň zúčastňujú na obrade posypania hlavy popolom, čo symbolizuje pokánie a duchovnú obnovu. Je to zároveň čas zamyslenia a prípravy na Veľkú noc.

V Katolíckej cirkvi platí v tento deň prísny pôst, čo znamená, že je možné skonzumovať iba jedno väčšie jedlo a dve menšie, ktoré dokopy netvoria plnohodnotný obed. Okrem toho je potrebné zdržať sa konzumácie mäsa. Mnohí preto hľadajú vhodné pokrmy, ktoré spĺňajú pôstne pravidlá, no zároveň sú chutné a výživné.

Tradičné jedlá na Popolcovú stredu

Slovenská kuchyňa ponúka množstvo pôstnych jedál, ktoré sa v tento deň tradične pripravujú. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • pôstna kapustnica alebo biela polievka bez mäsa,
  • zemiakové placky,
  • kaše s dusenou zeleninou,
  • pirohy plnené tvarohom alebo kapustou,
  • rôzne úpravy rýb – pečené, dusené alebo varené na pare.

Jedným z klasických jedál, ktoré sa skvele hodí na pôstny obed, je dusená ryba so zeleninou. Je ľahko stráviteľná, zdravá a zasýti organizmus potrebnými živinami.

Recept na dusenú rybu so zeleninou

Ingrediencie:

  • 2 filety bielej ryby (napr. treska, zubáč, šťuka),
  • 2 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • 1/2 zeleru,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 pohár zeleninového vývaru,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • 1 lyžica citrónovej šťavy,
  • soľ, čierne korenie podľa chuti,
  • 1 lyžička majoránu,
  • 1 lyžička tymianu,
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie.

Postup:

  1. Rybie filety umyte, osušte papierovou utierkou, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte a posypte majoránom. Nechajte odstáť 10 minút.
  2. Mrkvu, petržlen a zeler ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, cibuľu nasekajte nadrobno, cesnak prelisujte.
  3. Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu do sklovita, potom pridajte cesnak a krátko opečte.
  4. Pridajte nakrájanú zeleninu a duste približne 5 minút.
  5. Zalejte zeleninovým vývarom a varte na miernom ohni ďalších 10 minút.
  6. Položte rybie filety na zeleninu, prikryte a duste ešte 10-15 minút, kým ryba nezmäkne.
  7. Hotové jedlo posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte napríklad s jačmennou kašou alebo zemiakmi.

Prečo si vybrať toto jedlo?

Dusená ryba so zeleninou je výbornou voľbou pre tých, ktorí dbajú na zdravú stravu. Obsahuje kvalitné bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Ryba podporuje zdravie srdca a pôsobí protizápalovo, zatiaľ čo zelenina je bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B a vitamín C. Toto jedlo je teda nielen v súlade s pôstnymi pravidlami, ale je aj mimoriadne výživné.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *