jedlo popolcova streda
Slovensko

Popolcová streda a tradícia pôstneho obeda – čo môžeme jesť?

Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Popolcová streda, ktorá tento rok pripadá na 5. marca, je významným dňom v katolíckej tradícii, ktorý otvára obdobie Veľkého pôstu. Veriaci sa v tento deň zúčastňujú na obrade posypania hlavy popolom, čo symbolizuje pokánie a duchovnú obnovu. Je to zároveň čas zamyslenia a prípravy na Veľkú noc.

V Katolíckej cirkvi platí v tento deň prísny pôst, čo znamená, že je možné skonzumovať iba jedno väčšie jedlo a dve menšie, ktoré dokopy netvoria plnohodnotný obed. Okrem toho je potrebné zdržať sa konzumácie mäsa. Mnohí preto hľadajú vhodné pokrmy, ktoré spĺňajú pôstne pravidlá, no zároveň sú chutné a výživné.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Do rána bolo na Slovensku až -12 stupňov. Mrznúť bude aj zajtra

Tradičné jedlá na Popolcovú stredu

Slovenská kuchyňa ponúka množstvo pôstnych jedál, ktoré sa v tento deň tradične pripravujú. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • pôstna kapustnica alebo biela polievka bez mäsa,
  • zemiakové placky,
  • kaše s dusenou zeleninou,
  • pirohy plnené tvarohom alebo kapustou,
  • rôzne úpravy rýb – pečené, dusené alebo varené na pare.

Jedným z klasických jedál, ktoré sa skvele hodí na pôstny obed, je dusená ryba so zeleninou. Je ľahko stráviteľná, zdravá a zasýti organizmus potrebnými živinami.

Recept na dusenú rybu so zeleninou

Ingrediencie:

  • 2 filety bielej ryby (napr. treska, zubáč, šťuka),
  • 2 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • 1/2 zeleru,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 pohár zeleninového vývaru,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • 1 lyžica citrónovej šťavy,
  • soľ, čierne korenie podľa chuti,
  • 1 lyžička majoránu,
  • 1 lyžička tymianu,
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Stačí naliať kvapku a votrieť do drezu. Šmuhy a nečistoty zmiznú do sekundy

Postup:

  1. Rybie filety umyte, osušte papierovou utierkou, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte a posypte majoránom. Nechajte odstáť 10 minút.
  2. Mrkvu, petržlen a zeler ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, cibuľu nasekajte nadrobno, cesnak prelisujte.
  3. Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte cibuľu do sklovita, potom pridajte cesnak a krátko opečte.
  4. Pridajte nakrájanú zeleninu a duste približne 5 minút.
  5. Zalejte zeleninovým vývarom a varte na miernom ohni ďalších 10 minút.
  6. Položte rybie filety na zeleninu, prikryte a duste ešte 10-15 minút, kým ryba nezmäkne.
  7. Hotové jedlo posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte napríklad s jačmennou kašou alebo zemiakmi.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Letný hit: Cuketová omeleta so syrom ako zdravšia verzia zemiakových placiek

Prečo si vybrať toto jedlo?

Dusená ryba so zeleninou je výbornou voľbou pre tých, ktorí dbajú na zdravú stravu. Obsahuje kvalitné bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Ryba podporuje zdravie srdca a pôsobí protizápalovo, zatiaľ čo zelenina je bohatá na vlákninu, vitamíny skupiny B a vitamín C. Toto jedlo je teda nielen v súlade s pôstnymi pravidlami, ale je aj mimoriadne výživné.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *