Potrite mäso týmto a ostane mäkké, ako z luxusnej reštaurácie

maso
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Niekedy sa stane, že kúpime mäso, ktoré je tvrdé bez ohľadu na to, ako dlho ho varíme alebo dusíme. Jednoducho nezmäkne, hoci sa už v podstate rozpadá na vlákna, ktoré sú, bohužiaľ, stále tvrdé. Do mäsa jednoducho nevidíme a to, ako chutí, je niekedy lotéria.

Posypte ich sódou

Našťastie existujú pomôcky, ktoré dokážu zjemniť aj tvrdé mäso. A samozrejme, môžete ich použiť aj preventívne, aby bol váš obed gastronomickým zážitkom pre všetkých zúčastnených. Aby sa plátok na tanieri nezmenil na ťažko rozhrýzateľnú, tvrdú hubu pre stravníkov.

Ako teda dosiahnuť šťavnaté sústa, ktoré sa rozplývajú na jazyku? Posypte ich jedlou sódou a nechajte ich chvíľu odstáť. Potom mäso umyte a dochuťte soľou a korením ako zvyčajne. Sódu však môžete pridať aj do mletého mäsa, ak sa chystáte piecť sekanú alebo smažiť mäsové guľky. V takom prípade ju, samozrejme, nemôžete zmyť, nechajte ju v mäse. Bude veľmi šťavnaté a stačí len ½ čajovej lyžičky sódy na 1 kg mletého mäsa.

Dajte mu kyslú chuť

Všetko kyslé, čo dáte do mäsa, ho zároveň skrotí. Tuhosť vlákien mäsa ovplyvňujú mierne kyseliny, ktoré môžu preniknúť do svaloviny. Môžete ho potierať octom, citrónom, horčicou alebo vínom. Ak však tieto prísady nie sú vhodné pre váš recept, pred prípravou ich umyte.

Plátky môžete marinovať v marináde obsahujúcej rôzne bylinky a koreniny, aby zmäkli. Tieto chute potom krásne preniknú do mäsa. Vždy by však mala obsahovať niečo kyslé. Napríklad horčicu alebo kefír.

Ak chcete mäso dusiť s paradajkami, môžete si byť istí, že bude jemné a šťavnaté aj bez predchádzajúcich postupov. Aj paradajky obsahujú ľahkú kyslosť.

Ak sa chystáte vyprážať steaky, do vajíčka, ktoré je súčasťou trojobalu, pridajte nielen soľ, ale aj trochu horčice alebo kefíru. Potom sa už len roztopia.

Ak máte radi pečeň, či už hovädziu alebo bravčovú, nechajte ju obalenú v horčici alebo kefíre odpočívať v chladničke cez noc. Oboje je skvelé na odstránenie ich špecifického zápachu a ponechanie len čistého, jemného mäsa.

Nebojte sa marinovať mäso v kyslých produktoch, jeho chuti to len prospeje. A už nikdy nebudete musieť pociťovať sklamanie, že napriek vynaloženým peniazom a vynaloženej práci sa váš obed nevydaril k vašej spokojnosti.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *