Niekedy sa stane, že kúpime mäso, ktoré je tvrdé bez ohľadu na to, ako dlho ho varíme alebo dusíme. Jednoducho nezmäkne, hoci sa už v podstate rozpadá na vlákna, ktoré sú, bohužiaľ, stále tvrdé. Do mäsa jednoducho nevidíme a to, ako chutí, je niekedy lotéria.
Posypte ich sódou
Našťastie existujú pomôcky, ktoré dokážu zjemniť aj tvrdé mäso. A samozrejme, môžete ich použiť aj preventívne, aby bol váš obed gastronomickým zážitkom pre všetkých zúčastnených. Aby sa plátok na tanieri nezmenil na ťažko rozhrýzateľnú, tvrdú hubu pre stravníkov.
Ako teda dosiahnuť šťavnaté sústa, ktoré sa rozplývajú na jazyku? Posypte ich jedlou sódou a nechajte ich chvíľu odstáť. Potom mäso umyte a dochuťte soľou a korením ako zvyčajne. Sódu však môžete pridať aj do mletého mäsa, ak sa chystáte piecť sekanú alebo smažiť mäsové guľky. V takom prípade ju, samozrejme, nemôžete zmyť, nechajte ju v mäse. Bude veľmi šťavnaté a stačí len ½ čajovej lyžičky sódy na 1 kg mletého mäsa.
Dajte mu kyslú chuť
Všetko kyslé, čo dáte do mäsa, ho zároveň skrotí. Tuhosť vlákien mäsa ovplyvňujú mierne kyseliny, ktoré môžu preniknúť do svaloviny. Môžete ho potierať octom, citrónom, horčicou alebo vínom. Ak však tieto prísady nie sú vhodné pre váš recept, pred prípravou ich umyte.
Plátky môžete marinovať v marináde obsahujúcej rôzne bylinky a koreniny, aby zmäkli. Tieto chute potom krásne preniknú do mäsa. Vždy by však mala obsahovať niečo kyslé. Napríklad horčicu alebo kefír.
Ak chcete mäso dusiť s paradajkami, môžete si byť istí, že bude jemné a šťavnaté aj bez predchádzajúcich postupov. Aj paradajky obsahujú ľahkú kyslosť.
Ak sa chystáte vyprážať steaky, do vajíčka, ktoré je súčasťou trojobalu, pridajte nielen soľ, ale aj trochu horčice alebo kefíru. Potom sa už len roztopia.
Ak máte radi pečeň, či už hovädziu alebo bravčovú, nechajte ju obalenú v horčici alebo kefíre odpočívať v chladničke cez noc. Oboje je skvelé na odstránenie ich špecifického zápachu a ponechanie len čistého, jemného mäsa.
Nebojte sa marinovať mäso v kyslých produktoch, jeho chuti to len prospeje. A už nikdy nebudete musieť pociťovať sklamanie, že napriek vynaloženým peniazom a vynaloženej práci sa váš obed nevydaril k vašej spokojnosti.