Prečo cesnak v kvasených uhorkách zmodrie alebo zozelenie? Odborníci vysvetľujú, či je bezpečný na jedenie

zavarane uhorky
Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Kvasenie uhoriek patrí k obľúbeným letným zvykom slovenských domácností. Pripraviť si zásoby na zimu je nielen praktické a zdravé, ale aj príjemne uspokojujúce. Niekedy sa však v pohári objaví niečo nezvyčajné – strúčiky cesnaku po čase získajú modrastý alebo zelenkastý odtieň. Mnohí si kladú otázku: znamená to, že sa cesnak pokazil?

zavarane uhorky

Prečo cesnak počas kvasenia mení farbu

Pri väčšine potravín je zelený odtieň signálom, že sa pokazili. V prípade cesnaku v kvasených uhorkách však ide o úplne prirodzenú reakciu. Cesnak obsahuje zlúčeniny síry, predovšetkým allín, ktoré pri kontakte s kyselinou mliečnou vznikajúcou počas fermentácie reagujú a spôsobujú zmenu farby dužiny. Tento efekt sa častejšie objavuje pri mladom cesnaku, ale aj vtedy, ak k uhorkám pridáte cibuľu alebo ocot.

Je takýto cesnak vhodný na konzumáciu?

Áno. Cesnak, ktorý počas kvasenia zmenil farbu, si zachováva všetky prospešné látky a je rovnako bezpečný ako čerstvý. Navyše ho obohacuje prirodzená probiotická kultúra, ktorá prospieva črevnej mikroflóre.

Obsahuje silné antioxidanty a bioaktívne látky, ktoré tlmia zápaly, posilňujú imunitu a pôsobia antibakteriálne aj protivírusovo. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol, podporuje zdravie srdca a normalizuje krvný tlak. Podporuje aj detoxikáciu organizmu, stimuluje tvorbu žlče a tráviacich štiav, čím zrýchľuje metabolizmus a zlepšuje trávenie.

Ako využiť cesnak z kvasených uhoriek

Takýto cesnak má jemne pikantnú a mierne kyslastú chuť, ktorá dokáže výborne doplniť rôzne jedlá. Môžete ho použiť:

  • do jogurtových dresingov a omáčok
  • do nátierok a sendvičových pást
  • do čerstvých šalátov a zeleninových príloh
  • ako súčasť plniek do pirohov či slaných palaciniek
  • do marinád na mäso alebo ryby

Vďaka svojej chuti a zdravotným účinkom je ideálnym spojením kulinárskeho zážitku a prospechu pre zdravie.


Pomôž nám rásť – zdieľaj aspoň jeden článok, veľmi nám tým pomôžeš. Ďakujeme!

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *