Prečo cesnak v kvasených uhorkách zmodrie alebo zozelenie? Odborníci vysvetľujú, či je bezpečný na jedenie

zavarane uhorky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Kvasenie uhoriek patrí k obľúbeným letným zvykom slovenských domácností. Pripraviť si zásoby na zimu je nielen praktické a zdravé, ale aj príjemne uspokojujúce. Niekedy sa však v pohári objaví niečo nezvyčajné – strúčiky cesnaku po čase získajú modrastý alebo zelenkastý odtieň. Mnohí si kladú otázku: znamená to, že sa cesnak pokazil?

zavarane uhorky

Prečo cesnak počas kvasenia mení farbu

Pri väčšine potravín je zelený odtieň signálom, že sa pokazili. V prípade cesnaku v kvasených uhorkách však ide o úplne prirodzenú reakciu. Cesnak obsahuje zlúčeniny síry, predovšetkým allín, ktoré pri kontakte s kyselinou mliečnou vznikajúcou počas fermentácie reagujú a spôsobujú zmenu farby dužiny. Tento efekt sa častejšie objavuje pri mladom cesnaku, ale aj vtedy, ak k uhorkám pridáte cibuľu alebo ocot.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Paradajky budú čerstvé dlhé mesiace, ak s nimi urobíte jednu vec

Je takýto cesnak vhodný na konzumáciu?

Áno. Cesnak, ktorý počas kvasenia zmenil farbu, si zachováva všetky prospešné látky a je rovnako bezpečný ako čerstvý. Navyše ho obohacuje prirodzená probiotická kultúra, ktorá prospieva črevnej mikroflóre.

📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Veľa Slovákov si to dáva do kávy. Vášmu telu to nerobí dobre

Obsahuje silné antioxidanty a bioaktívne látky, ktoré tlmia zápaly, posilňujú imunitu a pôsobia antibakteriálne aj protivírusovo. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol, podporuje zdravie srdca a normalizuje krvný tlak. Podporuje aj detoxikáciu organizmu, stimuluje tvorbu žlče a tráviacich štiav, čím zrýchľuje metabolizmus a zlepšuje trávenie.

Ako využiť cesnak z kvasených uhoriek

Takýto cesnak má jemne pikantnú a mierne kyslastú chuť, ktorá dokáže výborne doplniť rôzne jedlá. Môžete ho použiť:

  • do jogurtových dresingov a omáčok
  • do nátierok a sendvičových pást
  • do čerstvých šalátov a zeleninových príloh
  • ako súčasť plniek do pirohov či slaných palaciniek
  • do marinád na mäso alebo ryby
Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Nikdy to nepridávajte do vývaru! Veľa Slovákov to robí a úplne pokazí polievku

Vďaka svojej chuti a zdravotným účinkom je ideálnym spojením kulinárskeho zážitku a prospechu pre zdravie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *