Pred 30 rokmi si takto pochutnávali na uhorkách. Urobte ich takto a pripomenú vám staré časy

uhorky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Nakladané alebo konzervované – takto sa zvyčajne pripravujú uhorky do pohárov. Môžete ich však použiť aj na prípravu zeleninového šalátu. Vlastne to tak robili všetci, keď sa v každom obchode nedali kúpiť hotové šaláty a zaváraniny. Vyskúšajte nasledujúci recept na chutné uhorky v pohároch – stavíme sa, že mnohí z vás si pamätajú ich chuť.

Podávali sa z ruky do ruky a používali sa neustále. Niektorí z nich už bohužiaľ zomreli a niektorí ľudia si už nepamätajú, aké chutné veci sa v nich pravidelne pripravovali.

Nižšie vám ponúkame recept na chutné uhorky do pohárov, ktoré bývali veľmi obľúbené. Urobte si ich a zaspomínajte si na tú chuť a staré časy.

Recept na uhorkový šalát ako kedysi

Ingrediencie:

Prílohy: 3 kg mletých uhoriek

3 litre vody

3 cibule

4 mrkvy

3 zväzky kôpru

4 lyžice soli

Na marinádu:

3 šálky octu

1 šálka oleja

1 pohár cukru

3 PL horčice

Príprava:

Uhorky vložte do veľkej misy a zalejte ich studenou vodou. Nechajte ich hodinu namočené.

Potom uhorky dôkladne umyte. Scedíme ich, nakrájame na tenké plátky a vrátime do misy.

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kolieska alebo pŕhľavy a pridajte k uhorkám.

Mrkvu ošúpte a rovnako ako uhorky ju nakrájajte na veľmi tenké plátky. Pridáme ich k ostatnej zelenine spolu s nasekaným kôprom.

Do hrnca nalejte 3 litre vody, pridajte 4 lyžice soli a miešajte, kým sa nerozpustí.

Vzniknutý roztok nalejte na uhorky a zeleninu. Po dvoch hodinách sceďte.

Tesne pred uplynutím tohto času môžete začať pripravovať marinádu. Vezmite hrniec, nalejte doň 2 šálky vody, 3 šálky octu a potom po 1 šálke oleja a cukru. Premiešajte a nechajte zovrieť.

Scedenú zeleninu vložte do pohárov. Pridajte horčičné semienka a všetko zalejte horúcim nálevom.

Nakoniec poháre pevne uzavrite a pasterizujte. Dno veľkého hrnca vyložte bavlnenou látkou, položte na ňu poháre a zalejte ich vodou tak, aby dosahovala asi ¾ ich výšky. Od chvíle, keď voda začne vrieť, by sa mali poháre variť štvrť hodiny.

Potom ich opatrne vyberte z hrnca a položte na pult, pričom ich predtým otočte hore dnom. Po vychladnutí ich môžete preniesť na chladné a tmavé miesto.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *