Pred vyprážaním týmto potrite rezne. Budú dokonale chutné

kuraci rezen
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Bravčové rezne patria k najobľúbenejším jedlám v mnohých slovenských domácnostiach. Ich univerzálnosť a možnosť kombinovať ich s rôznymi prílohami ich robia ideálnym pokrmom na každé ročné obdobie.

Tentoraz vám však prinášame nový, svieži pohľad na toto tradičné jedlo. Vďaka bohatšej kombinácii korenín získajú rezne jedinečnú chuť, ktorá poteší milovníkov klasickej kuchyne aj tých, ktorí radi experimentujú.

Základ úspechu: kvalitné mäso

Kľúčom k dokonalým bravčovým rezňom je kvalitné bravčové mäso. Čerstvé a dobre vyzreté mäso zabezpečí jemnosť a šťavnatosť. Rezne by mali byť nakrájané na tenké plátky a dôkladne rozklepané, aby lepšie absorbovali chuť korenín. Okrem soli a čierneho korenia, ktoré sú súčasťou tradičného receptu, odporúčame vyskúšať aj zmes aromatických byliniek a korenín.

Príprava korenín: voňavá zmes v mažiari

Ak chcete dosiahnuť intenzívnu chuť, koreniny si pripravte sami. Budete potrebovať mažiar, ideálne z ťažkého materiálu, ako je mramor alebo granit. Tento nástroj vám umožní uvoľniť plnú arómu použitých ingrediencií. Medzi najvhodnejšie koreniny patria rascovec rímsky, borievka, nové korenie, tymian a rozmarín.

Ingrediencie pre dve porcie

Na mäso:

  • 400 g bravčového karé bez kosti
  • 3 plody borievky
  • 1 ČL rascovca rímskeho
  • 2–3 zrnká nového korenia
  • 0,5 ČL sušeného cesnaku
  • štipka tymianu
  • 1 ČL rozmarínu
  • 2 bobkové listy
  • soľ podľa chuti
  • tuk na vyprážanie

Na trojobal:

  • ½ šálky múky
  • 1 vajce
  • ½ šálky strúhanky

Postup prípravy

  1. Príprava korenín: V mažiari rozdrvte borievku, rascovec rímsky a nové korenie. Pridajte sušený cesnak, tymian, rozmarín a štipku soli.
  2. Príprava mäsa: Karé nakrájajte na plátky a dôkladne ich rozklepte. Každý kúsok natrite pripravenou koreninovou zmesou. Mäso poukladajte do misky a preložte bobkovými listami. Zakryte a nechajte marinovať v chladničke aspoň hodinu.
  3. Vyprážanie: Pred smažením nechajte mäso dosiahnuť izbovú teplotu. Rezne postupne obaľte v múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Smažte na rozohriatom tuku, kým nezískajú zlatistú farbu.

Podávanie

Bravčové rezne chutia výborne so zemiakovým pyré, mladými zemiakmi alebo kapustovým šalátom. Táto verzia so zmesou aromatických korenín však prinesie nový zážitok aj pre skúsených gurmánov.

V skratke

Tradičné bravčové rezne získavajú vylepšený chuťový profil vďaka originálnej zmesi korenín, ako sú borievka, rascovec rímsky a rozmarín. Správna príprava mäsa a dôkladná marináda sú kľúčom k úspechu. Tento recept je ideálnou voľbou na nedeľný obed, ktorý prekvapí svojou hĺbkou chutí a vôní.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *