Palacinky sú klasikou, ktorá nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Aj keď sa zdajú byť jednoduché na prípravu, dosiahnuť ideálnu konzistenciu a chuť môže byť výzvou.
V tomto článku vám poradíme, ako pripraviť palacinky, ktoré budú tenké, pružné a neroztrhnú sa počas smaženia. Objavte overené triky a recepty, ktoré zmenia váš pohľad na prípravu palaciniek.
Palacinky – jednoduchý základ, nekonečné možnosti
Hoci na prípravu palaciniek potrebujete len zopár základných ingrediencií, tajomstvo ich dokonalosti spočíva v správnych pomeroch a technike smaženia. Mnohé známe kulinárske autority ponúkajú svoje tipy na vylepšenie cesta.
Napríklad Robert Makłowicz odporúča namiesto mlieka použiť cmar, ktorý dodá palacinkám ľahkosť a nadýchanosť. Lara Gessler zas odporúča pridať trochu práškového cukru, aby okraje palaciniek boli chrumkavé a mali zlatistú farbu.
Triky na dokonalé palacinky
- Tajomstvo pružnosti
Ak chcete, aby sa palacinky neroztrhávali, najprv vyšľahajte vajcia do nadýchanej peny a až potom pridajte ostatné ingrediencie. Tento krok zabezpečí správnu štruktúru cesta. - Čas na odpočinok
Po príprave cesta ho nechajte odstáť v chladničke aspoň 30 minút. Tento krok umožní lepšiu hydratáciu lepku, vďaka čomu budú palacinky tenké a zároveň pevné. - Minimálne množstvo tuku
Nadbytočný tuk môže palacinky zbytočne zaťažiť. Ideálne je použiť kuchynský štetec (najlepšie silikónový) na jemné potieranie panvice. Tuk sa tak rovnomerne rozotrie a palacinky sa budú smažiť rovnomerne.
Novinka: tortová múka – tajomstvo jemnosti
Jedným z menej známych, no veľmi efektívnych trikov je použitie tortovej múky. Vďaka jemnému mletiu a nižšiemu obsahu bielkovín ako v klasickej pšeničnej múke je cesto oveľa jemnejšie.
Navyše, ak múku pred prípravou preosejete, palacinky budú ľahké ako pierko. Takto pripravené palacinky sú ideálne na podávanie s ovocím, džemom, tvarohom alebo rôznymi slanými plnkami.
Recept na dokonalé palacinky
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- 1 šálka tortovej múky
- štipka soli
- ½ šálky vody
- 1 šálka mlieka
- 3 lyžice roztopeného masla do cesta
- maslo na smaženie
Postup prípravy:
- Preosejte múku do misy a pridajte štipku soli.
- Vyšľahajte vajcia a potom pridajte mlieko, vodu a múku. Zmes rozmiešajte mixérom dohladka, postupne pridávajte roztopené maslo.
- Rozohrejte panvicu a jemne ju potrite maslom.
- Na horúcu panvicu nalejte tenkú vrstvu cesta a rovnomerne ju rozotrite. Palacinky smažte z oboch strán do zlatista.
V skratke
Ak chcete pripraviť pružné a jemné palacinky, použite tortovú múku, cesto nechajte odpočívať a na smaženie použite minimálne množstvo tuku. Tieto jednoduché tipy vám zaručia dokonalý výsledok – či už pripravujete sladkú alebo slanú verziu.
Tento článok je vaším receptom na úspech v kuchyni. Vyskúšajte ho a presvedčte sa, že príprava perfektných palaciniek je jednoduchšia, než ste si mysleli!