Pridajte do cesta a palacinky budú najlepšie, aké ste kedy jedli

palacinky 1
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Palacinky sú klasikou, ktorá nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Aj keď sa zdajú byť jednoduché na prípravu, dosiahnuť ideálnu konzistenciu a chuť môže byť výzvou.

V tomto článku vám poradíme, ako pripraviť palacinky, ktoré budú tenké, pružné a neroztrhnú sa počas smaženia. Objavte overené triky a recepty, ktoré zmenia váš pohľad na prípravu palaciniek.

Palacinky – jednoduchý základ, nekonečné možnosti

Hoci na prípravu palaciniek potrebujete len zopár základných ingrediencií, tajomstvo ich dokonalosti spočíva v správnych pomeroch a technike smaženia. Mnohé známe kulinárske autority ponúkajú svoje tipy na vylepšenie cesta.

Napríklad Robert Makłowicz odporúča namiesto mlieka použiť cmar, ktorý dodá palacinkám ľahkosť a nadýchanosť. Lara Gessler zas odporúča pridať trochu práškového cukru, aby okraje palaciniek boli chrumkavé a mali zlatistú farbu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Pridajte do cesta pár lyžíc a urobíte dokonalé palacinky. Každý ich bude chcieť

Triky na dokonalé palacinky

  1. Tajomstvo pružnosti
    Ak chcete, aby sa palacinky neroztrhávali, najprv vyšľahajte vajcia do nadýchanej peny a až potom pridajte ostatné ingrediencie. Tento krok zabezpečí správnu štruktúru cesta.
  2. Čas na odpočinok
    Po príprave cesta ho nechajte odstáť v chladničke aspoň 30 minút. Tento krok umožní lepšiu hydratáciu lepku, vďaka čomu budú palacinky tenké a zároveň pevné.
  3. Minimálne množstvo tuku
    Nadbytočný tuk môže palacinky zbytočne zaťažiť. Ideálne je použiť kuchynský štetec (najlepšie silikónový) na jemné potieranie panvice. Tuk sa tak rovnomerne rozotrie a palacinky sa budú smažiť rovnomerne.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Sú potraviny vďaka novej DPH lacnejšie? Takýto je rozdiel po novom roku

Novinka: tortová múka – tajomstvo jemnosti

Jedným z menej známych, no veľmi efektívnych trikov je použitie tortovej múky. Vďaka jemnému mletiu a nižšiemu obsahu bielkovín ako v klasickej pšeničnej múke je cesto oveľa jemnejšie.

Navyše, ak múku pred prípravou preosejete, palacinky budú ľahké ako pierko. Takto pripravené palacinky sú ideálne na podávanie s ovocím, džemom, tvarohom alebo rôznymi slanými plnkami.

Recept na dokonalé palacinky

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • 1 šálka tortovej múky
  • štipka soli
  • ½ šálky vody
  • 1 šálka mlieka
  • 3 lyžice roztopeného masla do cesta
  • maslo na smaženie

Postup prípravy:

  1. Preosejte múku do misy a pridajte štipku soli.
  2. Vyšľahajte vajcia a potom pridajte mlieko, vodu a múku. Zmes rozmiešajte mixérom dohladka, postupne pridávajte roztopené maslo.
  3. Rozohrejte panvicu a jemne ju potrite maslom.
  4. Na horúcu panvicu nalejte tenkú vrstvu cesta a rovnomerne ju rozotrite. Palacinky smažte z oboch strán do zlatista.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Kedy prvýkrát pokosiť trávnik po zime, aby ste mali hustý a zelený koberec?

V skratke

Ak chcete pripraviť pružné a jemné palacinky, použite tortovú múku, cesto nechajte odpočívať a na smaženie použite minimálne množstvo tuku. Tieto jednoduché tipy vám zaručia dokonalý výsledok – či už pripravujete sladkú alebo slanú verziu.

Tento článok je vaším receptom na úspech v kuchyni. Vyskúšajte ho a presvedčte sa, že príprava perfektných palaciniek je jednoduchšia, než ste si mysleli!


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *