Pridajte do varenia krupicovej kaše túto vec a bude najchutnejšia, akú ste kedy jedli

krupicova kasa
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Sladké hlavné jedlá sú pre mnohých nostalgickou spomienkou na detstvo. Dukátové buchtičky, ovocné knedle, šúľance či rezance s makom – všetky majú svoje miesto v našich srdciach. Medzi neodmysliteľné klasiky patrí aj krupicová kaša, ktorá v tradičnej podobe často končí na tanieri s maslom, kakaom a cukrom.

Ak však túžite po niečom výnimočnejšom, vyskúšajte recept šéfkuchára Přemka Forejta, ktorý túto jednoduchú pochúťku povýšil na neodolateľný gurmánsky zážitok vďaka aromatickému koreniu a sladkému karamelu.

Čo budete potrebovať?

Na prípravu tohto lahodného jedla si nachystajte nasledovné ingrediencie:

  • 0,5 l mlieka
  • 45 g pšeničnej krupice (pre bezlepkovú verziu môžete použiť ryžovú krupicu)
  • štipku soli
  • cukor (do kaše aj na prípravu karamelu)
  • niekoľko lyžíc masla
  • 1 jablko
  • 1 pomaranč
  • koreniny: klinčeky, škorica, kardamón

Postup prípravy krok za krokom

1. Ochutené mlieko ako základ dokonalosti

Do hrnca nalejte mlieko, pridajte lyžicu cukru podľa chuti, štipku soli a všetky koreniny. S klinčekmi však zaobchádzajte opatrne, aby ich chuť neprebila ostatné ingrediencie. Mlieko za stáleho miešania varte približne päť minút – zabráni to jeho pripáleniu. Přemek Forejt odporúča pridať aj niekoľko kávových lístkov, ktoré jedlu dodajú jemný aromatický podtón.

2. Príprava ovocia: Pomarančová kôra a karamelizované jablká

Pomaranč dôkladne umyte a oškrabte z neho dve tenké vrstvy kôry – dbajte na to, aby ste nezachytili horkú bielu časť. Jablko nakrájajte na menšie kúsky a rozhodnite sa, či ho chcete olúpať. Ak si ponecháte šupku, kúsky zostanú o niečo pevnejšie, bez nej sa rýchlejšie rozvaria.

V panvici nechajte rozpustiť niekoľko lyžíc cukru, až kým sa nezačne topiť na karamel. Pridajte maslo a na miernom ohni miešajte panvicou krúživými pohybmi, aby sa karamel rovnomerne spojil. Do zlatistého karamelu pridajte jablká, premiešajte a nechajte ich pár minút zmäknúť.

3. Finále: Krémová kaša a spojenie chutí

Ochutené mlieko preceďte, aby ste odstránili koreniny a pomarančovú kôru. Do horúceho mlieka za stáleho miešania vsypte krupicu a varte, kým kaša nezhustne. Nakoniec už len servírujte – krupicovú kašu rozdeľte na taniere a dozdobte karamelizovanými jablkami.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *