Pridajte do varenia krupicovej kaše túto vec a bude najchutnejšia, akú ste kedy jedli

krupicova kasa
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Sladké hlavné jedlá sú pre mnohých nostalgickou spomienkou na detstvo. Dukátové buchtičky, ovocné knedle, šúľance či rezance s makom – všetky majú svoje miesto v našich srdciach. Medzi neodmysliteľné klasiky patrí aj krupicová kaša, ktorá v tradičnej podobe často končí na tanieri s maslom, kakaom a cukrom.

Ak však túžite po niečom výnimočnejšom, vyskúšajte recept šéfkuchára Přemka Forejta, ktorý túto jednoduchú pochúťku povýšil na neodolateľný gurmánsky zážitok vďaka aromatickému koreniu a sladkému karamelu.

Čo budete potrebovať?

Na prípravu tohto lahodného jedla si nachystajte nasledovné ingrediencie:

  • 0,5 l mlieka
  • 45 g pšeničnej krupice (pre bezlepkovú verziu môžete použiť ryžovú krupicu)
  • štipku soli
  • cukor (do kaše aj na prípravu karamelu)
  • niekoľko lyžíc masla
  • 1 jablko
  • 1 pomaranč
  • koreniny: klinčeky, škorica, kardamón
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Máte Wi-Fi router na tomto mieste? Nečudujte sa, že máte pomalý internet

Postup prípravy krok za krokom

1. Ochutené mlieko ako základ dokonalosti

Do hrnca nalejte mlieko, pridajte lyžicu cukru podľa chuti, štipku soli a všetky koreniny. S klinčekmi však zaobchádzajte opatrne, aby ich chuť neprebila ostatné ingrediencie. Mlieko za stáleho miešania varte približne päť minút – zabráni to jeho pripáleniu. Přemek Forejt odporúča pridať aj niekoľko kávových lístkov, ktoré jedlu dodajú jemný aromatický podtón.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Vyrobte si roztok na burinu. Po tomto veľmi dlho nenarastie

2. Príprava ovocia: Pomarančová kôra a karamelizované jablká

Pomaranč dôkladne umyte a oškrabte z neho dve tenké vrstvy kôry – dbajte na to, aby ste nezachytili horkú bielu časť. Jablko nakrájajte na menšie kúsky a rozhodnite sa, či ho chcete olúpať. Ak si ponecháte šupku, kúsky zostanú o niečo pevnejšie, bez nej sa rýchlejšie rozvaria.

V panvici nechajte rozpustiť niekoľko lyžíc cukru, až kým sa nezačne topiť na karamel. Pridajte maslo a na miernom ohni miešajte panvicou krúživými pohybmi, aby sa karamel rovnomerne spojil. Do zlatistého karamelu pridajte jablká, premiešajte a nechajte ich pár minút zmäknúť.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Na Slovensko mieri prvá vlna silnejších búrok v roku 2025: Očakávajú sa vietor, blesky aj krúpy

3. Finále: Krémová kaša a spojenie chutí

Ochutené mlieko preceďte, aby ste odstránili koreniny a pomarančovú kôru. Do horúceho mlieka za stáleho miešania vsypte krupicu a varte, kým kaša nezhustne. Nakoniec už len servírujte – krupicovú kašu rozdeľte na taniere a dozdobte karamelizovanými jablkami.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *