Zemiaková kaša je na Slovensku jednou z najobľúbenejších príloh. Jej štruktúra a chuť sú jednoducho neodolateľné. Ako sa pripravuje zemiaková kaša v Nemecku? Sú zemiaky zdravé? A existuje niekto, kto by ich radšej nejedol?
Recept na pravé kartoffelbrei
Čo si pripravíme?
- Zemiaky
- maslo (10-12 g masla na 100 g neolúpaných zemiakov)
- teplé mlieko
- soľ
- mletý muškátový oriešok
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Potom ich dajte variť do hrnca s neosolenou vodou a varte o niečo dlhšie, 30-45 minút. Zemiaky scedíme. Do ešte teplých zemiakov pridajte maslo, soľ, muškátový oriešok a teplé mlieko. Najprv ich roztlačte škrabkou na zemiaky a potom krátko rozmixujte ručným mixérom. Podávajte s mäsovými pokrmami. Zemiaková kaša vydrží v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni. Ohrievajte vo vodnom kúpeli, nemrazte.
Sú zemiaky zdravé?
Áno, ale nič by sa nemalo preháňať. Zemiaky sú dôležitým zdrojom vitamínov C a B6, kyseliny listovej a draslíka. Ich šupka obsahuje antioxidanty a ďalšie cenné živiny. Zemiaky znižujú krvný tlak a pomáhajú nám schudnúť,
Pozor na hranolky a chipsy
Keď hovoríme o zdravotných prínosoch zemiakov, určite nemáme na mysli čipsy a chipsy. Tie sa síce vyrábajú zo zemiakov, ale ani zďaleka nie sú zdravou zeleninou. Podporujú obezitu, srdcové choroby a cukrovku.
Kto by nemal jesť zemiaky?
Ak sú varené alebo pečené zemiaky také zdravé, existuje niekto, komu ich konzumácia neprospieva? Áno, ale ide o výnimočné prípady. Ľudia, ktorí sú alergickí na patatín, jednu z hlavných bielkovín v zemiakoch, by sa mali konzumácii zemiakov rozhodne vyhnúť. Aj ľudia s cukrovkou by mali obmedziť ich konzumáciu, pretože zemiaky majú veľmi vysoký obsah sacharidov.
Tak isto ako na Slovensku nič nového🤷🏽♀️
Čo je nemecké je lepšie a basta! Akurát jediný rozdiel v tom ako sa robí na Slovensku je muškátový orech… Zemiaky sú podľa mňa dosť sladké aj bez roho