Pridajte do vody a vajíčka vám neprasknú a škrupina pôjde ľahko dole

vajicka
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Aj keď sa varenie vajec môže zdať ako jednoduchá úloha, mnohí ľudia sa stretávajú s problémom praskajúcich škrupín a ťažkosťami pri ich lúpaní. Existuje však trik, vďaka ktorému budú vajcia vždy dokonale uvarené a škrupiny nepopraskajú. V tomto článku vám predstavíme jednoduché kroky, ktoré zabezpečia, že vaše vajcia sa vždy podaria na jednotku.

Prečo vajcia praskajú pri varení?

Najčastejším dôvodom praskania vajec je náhla zmena teploty. Keď studené vajcia vyberiete z chladničky a vložíte priamo do vriacej vody, škrupiny neunesú teplotný šok a praskajú. Navyše, pod škrupinou sa môžu vytvoriť vzduchové bubliny, ktoré taktiež prispievajú k praskaniu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Šikovní vodiči nosia v aute zemiak. Zachraňuje im to situáciu

Základné ingrediencie a pomôcky:

  • vajcia (podľa potreby),
  • voda,
  • 1 lyžica soli,
  • 1 lyžica octu.

Sú to práve soľ a ocot, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v procese dokonalého varenia vajec. Soľ spevňuje škrupiny a ocot zaručuje, že po uvarení sa vajcia ľahko oddelia od škrupiny. Tento jednoduchý trik vám umožní vychutnať si dokonale uvarené vajcia bez nepríjemných prekvapení.

Postup varenia vajec krok za krokom:

  1. V hrnci zmiešajte studenú vodu, soľ a ocot.
  2. Vložte do hrnca vajcia a dajte variť na stredný oheň.
  3. Po dosiahnutí bodu varu znížte plameň a varte podľa preferencií:
    • 4-5 minút na mäkko,
    • 6-7 minút polomäkko,
    • 9-10 minút na tvrdo.
  4. Hneď po dovarení prelejte vajcia studenou vodou s ľadom a nechajte ich ochladiť. Následne vajcia ošúpte.
Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Koľko vajec denne by mal zjesť senior? Všetko závisí od zdravotného stavu

Prečo tento spôsob funguje?

Kombinácia soli a octu spevňuje škrupiny vajec, čím znižuje riziko praskania. Rýchle ochladenie vajec v studenej vode navyše spôsobuje zmrštenie bielka, čo uľahčuje oddelenie od škrupiny. Výsledkom sú dokonale uvarené vajcia, ktoré sa ľahko lúpu a zachovajú si svoju krásnu formu.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Päť znakov nízkej inteligencie. Ľudia s nízkym IQ vykazujú tieto vlastnosti

Dodatkové tipy:

  • Čerstvé vajcia majú pevnejšie bielka a lepšie sa varia, ale staršie vajcia sa ľahšie šúpu.
  • Ak vajcia varíte vopred, môžete ich skladovať v chladničke 3-4 dni, no najlepšie chutia čerstvo po uvarení.

V skratke:

Aby vajcia nepraskali pri varení, vyhnite sa náhlym zmenám teploty a použite soľ s octom, ktoré posilnia škrupiny. Po uvarení vajcia rýchlo schlaďte v ľadovej vode – uľahčí to lúpanie a zabezpečí dokonalý výsledok.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

redakcia Plénum.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *