Pridajte si ho do rannej kávy namiesto cukru. Podporí trávenie a spomalí starnutie

kava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pre mnohých Slovákov je šálka kávy neodmysliteľnou súčasťou rána. Väčšina ju pije s cukrom alebo mliekom, no existuje prísada, ktorá spraví z obyčajného nápoja skutočný elixír zdravia. Tou prísadou je rasca – tradičné korenie slovenskej kuchyne, ktoré poznáme najmä z polievok, chleba či kyslej kapusty.

kava

Rasca je známa svojimi priaznivými účinkami na trávenie. Pomáha predchádzať nadúvaniu, uvoľňuje kŕče a vďaka obsahu éterických olejov pôsobí protizápalovo. V káve pritom prekvapí nielen zdravotnými benefitmi, ale aj zaujímavou chuťou.

Ako pripraviť kávu s rascou

Príprava rascom ochutenej kávy je jednoduchá a zvládnete ju aj v zhone pred odchodom do práce.

Ingrediencie:

  • 1 šálka čerstvo pripravenej kávy
  • ½ čajovej lyžičky mletej rasce (alebo niekoľko celých semienok)
  • voliteľne trocha rastlinného mlieka alebo lyžička medu na zjemnenie chuti

Postup:

  1. Uvarte kávu tak, ako ste zvyknutí – v kávovare, moka kanvici alebo zaliatím v hrnčeku.
  2. Do horúceho nápoja primiešajte rascu. Ak používate celé semienka, pridajte ich už pri príprave, aby sa uvoľnila ich aróma.
  3. Nechajte kávu chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili.
  4. Ak je chuť príliš výrazná, pridajte trocha mlieka alebo medu.

Prečo vyskúšať rascu namiesto cukru

Rasca v káve nie je len kulinársky experiment – ponúka množstvo benefitov:

  • Bez prázdnych kalórií: Rasca nezvyšuje hladinu cukru v krvi, takže nezaťažuje organizmus ako sladká káva.
  • Podpora trávenia: Pomáha žalúdku aj črevám, zmierňuje ťažobu po jedle a nadúvanie.
  • Bohatá na antioxidanty: Látky obsiahnuté v rasci chránia bunky pred starnutím a posilňujú imunitu.
  • Originálna chuť: Dodáva káve korenistý, jemne citrusový tón.
  • Prospešná pre srdce: Éterické oleje z rasce môžu pozitívne vplývať na kardiovaskulárny systém.

Rasca aj mimo kávy – tipy na využitie

Rasca nepatrí len do tradičných jedál, ako je kapustnica či zemiaková polievka. Skvele chutí aj v bylinkových čajoch – stačí lyžička semienok zaliata vriacou vodou a vznikne nápoj, ktorý uľaví tráveniu a pomôže pri strese.

V zime sa hodí do domácich sirupov proti prechladnutiu, kde sa kombinuje s medom a citrónom. Zaujímavým nápadom je pridať ju aj do zeleninových smoothie – napríklad s cviklou alebo mrkvou, kde jej korenistá aróma zjemní sladkastú chuť zeleniny.

Ďalším tipom je štipka rasce v teplom mlieku s medom pred spaním. Takýto nápoj nielen upokojí organizmus, ale aj podporí trávenie po večeri.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *