Je to jedno z najstarších korenín používaných človekom. Používali ho v starovekom Egypte a na Ďalekom východe. Rimania milovali jeho vôňu a Gréci uznávali jeho zdraviu prospešné vlastnosti. Dnes nám zostáva už len rozvíjať záujem o kardamón. Pretože naozaj stojí za to!
Kardamón, ktorý bol objavený na Ďalekom východe a potom sa rozšíril a spopularizoval po celom svete, mnohí označujú za kráľa medzi koreninami. Hoci jeho cena môže byť závratná – takmer taká vysoká ako cena slávneho šafranu – chuť a vlastnosti kardamónu by nás mali účinne povzbudiť k jeho pravidelnému používaniu. Je to naozaj niečo výnimočné.
Kardamón – história a použitie
Prirodzeným domovom kardamónu je Čína a India. Kardamón „rozniesli“ po svete nielen kedysi dominantné civilizácie ako Rím a Grécko, ale aj hordy Vikingov, ktorí si obľúbili najmä špecifickú arómu tohto korenia. Dnes túto trvalku príbuznú zázvoru pozná celá zemeguľa a pestuje a zbiera sa okrem iného v Strednej Amerike a Nepále.
Kardamón sa používa ako jeden z najdôležitejších prvkov v kari a garam masale – jedných z najobľúbenejších zmesí korenia indického pôvodu na svete. Zaujímavé je, že kardamón sa výborne hodí aj do sladkých kompozícií, preto sa ním posýpajú sušienky, likéry, džemy a… káva.
Kardamón pre zdravie
Pridanie kardamónu do kávy sa ukazuje byť nielen chuťovou, ale aj liečebnou kúrou. Toto korenie totiž vykazuje množstvo jedinečných zdraviu prospešných vlastností, ktoré sa oplatí preskúmať práve teraz. Pozrime sa na hlavné výhody pitia kávy s kardamónom:
- Bojuje proti nevoľnosti, prekysleniu a plynatosti
- Zmierňuje príznaky prechladnutia a chrípky
- Má antioxidačné a detoxikačné účinky
- Zmierňuje bolesť a opuchy
- Brzdí vznik rakoviny a má preventívne účinky
- Podporuje chudnutie tým, že zrýchľuje metabolizmus
- Tieto a ďalšie vlastnosti kardamónu ho robia jedinečným na svete. Stojí za to zvážiť kúpu jedného alebo dvoch vrecúšok, ktoré si môžete vziať domov. Káva so štipkou tohto korenia nielen skvele chutí, ale podporí aj vaše telo pri zdravotných problémoch!