Prvé dôležité postrekovanie paradajok: Ochrana pred hubovými chorobami

paradajky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Domáce pestovanie paradajok je snom mnohých záhradkárov – nič sa nevyrovná chuti zrelých plodov priamo z vlastnej záhrady. Problém však nastáva, keď rastliny napadnú hubové ochorenia a úroda je ohrozená. Ako predísť stratám a čo naozaj funguje ako prvý ochranný postrek? Odpoveď nájdete priamo vo svojej kuchyni.

paradajky

Najväčší nepriateľ paradajok: hubové choroby

Aj keď sa o svoje paradajky staráte s láskou, existuje jedna hrozba, ktorá môže zničiť celú úrodu – hubové infekcie. Tieto ochorenia sa v priaznivých podmienkach (najmä pri vlhkom počasí) šíria závratnou rýchlosťou a dokážu zasiahnuť všetky rastliny na záhone.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Morenie zimného cesnaku pred sadením je dôležité. Takto to robí skúsený záhradkár

Medzi najnebezpečnejšie patrí pleseň zemiaková (Phytophthora infestans), známa aj ako fytoftóra. Táto choroba spôsobuje hnilobu plodov, ktoré sú následne nepožívateľné. Ďalšou častou infekciou je alternarióza (Alternaria solani), ktorá napáda listy, stonky aj plody, na ktorých sa objavujú hnedé škvrny, neskôr sa sušia a lámu.

📱 Súťaž o telefón v hodnote 1000€
👉 Sledujte náš Facebook

Nejde však len o tieto dve. Paradajky môže napadnúť aj múčnatka, rizoktonióza, fuzarióza, hniloba koreňového krčku, hnedá škvrnitosť listov či sivá pleseň. Ochrana pred týmito chorobami je preto kľúčová pre každého pestovateľa.

plesen zemiakova paradajky

Ochrana paradajok začína doma: silný postrek z droždia

Preventívne opatrenia sú najúčinnejším spôsobom, ako sa vyhnúť problémom. Skúsení záhradkári už roky využívajú jednoduchý trikprírodný postrek z droždia, ktorý posilní imunitu rastlín a zabráni šíreniu infekcií.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Prečo tuje hnednú a vysychajú? Najčastejšie chyby pestovateľov a rady, ako im predĺžiť život

Ako pripraviť účinný prírodný postrek?

Stačí vám 100 gramov čerstvého pekárenského droždia (jedna kocka) a 10 litrov odstátej, vlažnej vody. Droždie rozdrobte, rozmiešajte vo vode a nechajte prepojiť. Potom roztok nalejte do postrekovača a použite skoro ráno, keď ešte nesvieti silné slnko.

Postrek aplikujte dôkladne – listy aj stonky by mali byť rovnomerne zvlhčené. Tento prípravok neškodí rastlinám, je ekologický a lacný, čo z neho robí ideálne riešenie pre biologickú ochranu paradajok.

Kedy a ako často postrek používať?

Najvhodnejší čas na prvý postrek je hneď po vysadení rastlín do pôdy. Nezostávajte však len pri jednom použití – prírodný postrek z droždia opakujte raz týždenne počas celej vegetačnej sezóny. Týmto spôsobom vytvoríte ochranný štít, ktorý zabráni šíreniu škodlivých mikroorganizmov a zvýši šance na bohatú, zdravú úrodu.

Chcete mať prehľad? Toto dnes najviac zaujalo ľudí
Ako urýchliť kompostovanie na jeseň: Trik so škrobom a močovinou vám ušetrí mesiace

Prečo funguje postrek z droždia?

Droždie obsahuje množstvo živých mikroorganizmov a vitamínov skupiny B, ktoré posilňujú rastlinné tkanivá a podporujú rast prospešných baktérií na povrchu listov. Tie následne bránia prenikaniu škodlivých húb. Navyše ide o úplne prírodný prostriedok, ktorý nezaťažuje pôdu ani okolitý ekosystém.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *