Rakúšania si toto dávajú do skríň, aby im mole nepoškodili oblečenie

wardrobe 5961193 1920
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Potravinové mole sa často usídľujú v kuchyniach a milujú všetky sypké výrobky a orechy. Je ťažké sa ich natrvalo zbaviť a chemikálie dostupné v obchodoch nie sú veľmi účinné. Vyskúšajte a otestujte domáci prostriedok na potravinové mole u vás doma.

Títo škodcovia dosahujú dĺžku až 1 cm a pripomínajú mole, takže je ťažké vidieť ich na samom začiatku ich kŕmenia v kuchyni. Na výrobkoch sa množia prekvapujúcou rýchlosťou, čo z nich robí vážnu hrozbu.

Pasca na potravinové mole ich vyženie z kuchyne

Táto metóda je účinná a lacná a na jej prípravu stačí vínny ocot alebo suchý ocot zmiešaný s kyslým vínom. Tieto prísady treba naliať do malej misky a potom umiestniť do skriniek, v ktorých sa potravinové mole živia. Prípravok ich najprv priláka svojou vôňou, a keď ho budú chcieť ochutnať, utopia sa v roztoku. Takýto lapač molí je účinný najmä na samom začiatku boja proti škodcom. Treba však myslieť aj na larvy molí, ktoré sa môžu nachádzať pod viečkami pohárov alebo na plastových či papierových obaloch.

Domáce prostriedky proti potravinovým moliam sú lepšie ako prostriedky z obchodu

Je dobré začať tým, že zo skríň vytiahnete všetky výrobky a vyhodíte tie, v ktorých sa mole nachádzajú. Teraz si pripravte domáci prací prostriedok, po ktorom sa škodcovia rýchlo odsťahujú. Potrebujete ocot a esenciálny olej (napr. levanduľový), zmiešajte ich a zmesou vytrite vnútro skriniek. Prípadne môžete použiť ocot zmiešaný s horúcou vodou v pomere 1:1. Roztok nalejte do niekoľkých misiek, umiestnite ich na police a nechajte vychladnúť. Kľúčovým prvkom v boji proti potravinovým moliam je prevencia ich výskytu, ktorá je možná len správnym skladovaním výrobkov. Všetky sypké cestoviny a ryža by sa mali skladovať v sklenených alebo plastových nádobách.

Vône na odpudzovanie potravinových molí

Potravinové mole sú veľmi citlivé na vône, ktoré majú silné odpudzujúce vlastnosti. Vždy ich uchovávajte v kuchyni:

  • citrusové kôry, napr. citrónovú alebo pomarančovú;korenie;
  • bobkové listy;
  • klinčeky
  • mäta;
  • vanilková aróma;
  • vrecúška sušeného tabaku;
  • esenciálne oleje, ako je eukalyptus alebo levanduľa.

Môžete ich nasypať do vrecúšok z prírodného materiálu a umiestniť ich do kuchynských skriniek. Obsah vymeňte za čerstvý hneď, ako prestanete cítiť slabú vôňu, ktorá sa vznáša vo vnútri – pre nás sotva badateľnú, ale pre mole neznesiteľnú.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *