Rastie teraz zadarmo pod našimi oknami. Šťava z nej je poklad pre telo

zihlava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Po žihľavovej šťave by sme mali siahnuť práve teraz, keď telo potrebuje posilniť po výkyvoch počasia a chladnejšom období. Okrem toho práve prebieha sezóna mladých listov. Pozrite sa, ako si pripraviť žihľavovú šťavu plnú prospešných látok.

Žihľavu je najlepšie zbierať koncom apríla a začiatkom mája, vtedy je jemná a vykazuje najviac prospešných vlastností pre organizmus. Žihľavu môžete zbierať, kým nekvitne, teda maximálne do polovice júna. Pripravte sa teda na odšťavovanie tejto blahodarnej bylinky, kým máte možnosť.

Zdravotné vlastnosti žihľavovej šťavy

Žihľavová šťava je bohatým zdrojom živín a má mnoho zdravotných vlastností. Obsahuje vitamíny A, C, K, železo, draslík a vápnik, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Žihľava, z ktorej sa šťava vyrába, pôsobí ako prírodné diuretikum, podporuje močový systém a prispieva k vylučovaniu toxínov. Je cenená aj pre svoje protizápalové vlastnosti.

Pravidelná konzumácia žihľavovej šťavy môže zlepšiť vzhľad pokožky, vlasov a nechtov, ako aj podporiť zdravie kardiovaskulárneho systému zlepšením krvného obehu. Okrem toho môže tento nápoj pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, čo je dôležité najmä pre ľudí s cukrovkou. Je však potrebné poznamenať, že žihľavová šťava by sa mala používať s mierou a po konzultácii s lekárom, najmä u osôb užívajúcich lieky na zrážanie krvi alebo s problémami s obličkami.

Ako pripraviť žihľavovú šťavu?

V minulosti sa žihľavová šťava získavala roztlačením mladých listov alebo ich zaliatím vriacou vodou či posypaním cukrom. Hoci každý z týchto spôsobov funguje, dnes je získanie žihľavovej šťavy jednoduchšie, rýchlejšie a účinnejšie. Najjednoduchším spôsobom je použitie odšťavovača s pomalým uvoľňovaním, ktorý zo vzácnych listov získa to najlepšie. Ak však takéto zariadenie nemáte, vyskúšajte jednoduchú metódu extrakcie šťavy pomocou mixéra.

Predtým, ako budete pokračovať, umyte žihľavu v studenej vode a potom rozdrvte jej listy tak, že ich roztrháte rukami. Potom žihľavu rozmixujte s pridaním vody a nápoj preceďte cez husté sito alebo gázu. Túto žihľavovú šťavu pite ráno na lačný žalúdok. Prípadne ju užívajte medzi jedlami alebo pred spaním. Odporúča sa vypiť denne jeden pohár nápoja.

Chuť žihľavovej šťavy je veľmi príjemná. Ak vám ťažko prejde hrdlom, zmiešajte ju s inými čerstvo vylisovanými šťavami, pridajte ju do smoothie alebo jogurtu. Treba mať na pamäti, že žihľavová šťava má močopudný účinok, preto to s ňou nepreháňajte.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *