Najhoršia možná ingrediencia na raňajky. Odborník na výživu vám radí, aby ste ju vyhodili z taniera

ranajky

Vysoký obsah tuku a kalórií a takmer nulová výživová hodnota – tak by sa dala stručne zhrnúť špecialita, ktorá nám zvyčajne pristane na tanieri na raňajky. Odborník na výživu to hovorí priamo: je to nezdravé z viacerých dôvodov.

Odborník na výživu Daniel Herman v rozhovore pre express.co.uk poukázal na to, ktorej zložky anglických raňajok sa oplatí vzdať v prospech zdravších alternatív. Pripomeňme, že anglické raňajky sa vyrábajú v mnohých verziách, pričom najčastejšie sa skladajú z párkov, slaniny, vajec, pečenej fazule, paradajok a chleba. A práve k tomuto výrobku má odborník výhrady.

Odborník na výživu navrhuje, čo nejesť na raňajky

Anglické raňajky sa podávajú s toastom alebo opečeným chlebom. Ten nie je ničím iným ako krajcom opečeným na masle, oleji alebo masti. Nie je to však len doména gurmánov z ostrovov, takéto špeciality sa objavujú aj na našich jedálnych lístkoch. Ako však upozorňuje odborník na výživu Daniel Herman, ide o prvok raňajok, ktorý sa oplatí, ba dokonca by sa mal vynechať.

  • Raňajky sú jednoznačne mojím najobľúbenejším jedlom. Hoci sú plné anglické raňajky celkom fajn, majú aj niektoré nevýhody, upozornil v rozhovore pre express.co.uk. – Asi najlepšou položkou, ktorú treba vynechať, je vyprážaný chlieb, ktorý sa pripravuje vyprážaním chleba na masle, kým nie je chrumkavý a zlatohnedý. Hoci vyprážaný chlieb môže byť chutný, je veľmi nezdravý z viacerých dôvodov, dodáva.
Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Dávate si kávu s mliekom a cukrom? Pozrite sa, čo vám to robí s telom

Odborník na výživu uvádza niekoľko zdravotných rizík spojených s častou konzumáciou vyprážaného chleba. Táto špecialita má vysoký obsah kalórií a nasýtených tukov (vďaka pridaniu masla) a nízky obsah základných živín, čo môže okrem iného zvyšovať riziko obezity. Odborník ďalej vysvetľuje, že strava s vysokým obsahom vyprážaných potravín je spojená so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a iných chronických ochorení.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Toto nesaďte vedľa paradajok, lebo im vezmú všetky živiny

Čo jesť na raňajky? Zdravšie alternatívy k vyprážanému chlebu

Odborník na výživu odporúča vymeniť vyprážaný chlieb za bežný celozrnný chlieb (bez tepelnej úpravy). Ten má v porovnaní s bielym chlebom vyšší obsah vlákniny a živín. Na druhej strane odborníci odporúčajú nahradiť maslo avokádovou pastou a natrieť si ju na chlieb.

  • Vyprážaný chlieb poskytuje málo základných živín v porovnaní s celozrnným chlebom alebo inými zdravšími alternatívami. Chýba v ňom vláknina, vitamíny a minerály dôležité pre celkové zdravie,“ vysvetľuje odborník na výživu Daniel Herman.

2 Replies to “Najhoršia možná ingrediencia na raňajky. Odborník na výživu vám radí, aby ste ju vyhodili z taniera

  1. blbost treba jest vsetko ale v miere nenadarmo sa hovori ze ranajky maju bat syte mozete si dat toust urobeny na grile zapeceny ale na suchej panvici nebude tak mastny

  2. Chlieb v anglickych raňajkách sa neprazi na masle, väčšinou sú to chleby z toastovaca a maslo si natierate zvlášť až keď Vám jedlo prinesú

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *