Recept na úžasné zdravé hranolky z ktorých nepriberiete

bowl 1842294 1920
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Leto je časom, kedy sa radi stravujeme ľahšie a osviežujúce. Ak ste fanúšikom hranoliek, máme pre vás skvelý recept na perfektné letné hranolky alebo chrumkavé zemiakové lupienky. S týmto jednoduchým postupom a tipmi na prípravu zaručene získate super zdravú a chutnú prílohu.

Celý trik spočíva v príprave, a ak ho dodržíte, budete mať istotu, že vaše hranolky budú nielen chutné, ale aj zdravé. Tento recept vám ponúka aj možnosť zvoliť si zdravšiu verziu obľúbenej prílohy.

Na prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 lyžičku olivového oleja
  • 500 g žltých zemiakov
  • Soľ
  • Voliteľné: bylinky a koreniny podľa chuti, 1 strúčik cesnaku

Postup:

  1. Zemiaky očistite a ak sú nové, môžete ich ponechať aj so šupkou. Odporúčame ich nakrájať na tenké kolieska, pretože v takomto stave sú zemiaky najchutnejšie. Môžete ich však nakrájať aj na klasické hranolky, len ich nechajte príliš hrubé.
  2. Ponorte zemiaky na 10 minút do ľadovej vody. Potom ich scedíme a preložíme do studenej vody s trochou soli. Varíme ich, až kým voda nezovrie, potom ich zložíme z plameňa. Po uvarení ich scedíme a necháme vychladnúť.
  3. Preložte vychladnuté zemiaky do väčšej misky a pridajte 1 lyžičku oleja. Rukami ich dôkladne premiešajte, pretože táto časť je veľmi dôležitá. Keď ich dobre premiešate, uvidíte, že na pol kila zemiakov naozaj stačí len lyžička oleja.
  4. Predhrejte rúru na teplotu 220-250 stupňov.
  5. Zemiaky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich asi 30 minút. Počas pečenia ich párkrát premiešajte, aby sa pekne zrumenili z každej strany.
  6. Po upečení preložte hranolky do misky a osolte podľa chuti. Ak máte zemiaky hrubšie, budú potrebovať dlhšie pečenie, takže ich môžete nechať v rúre ešte o niečo dlhšie.

A voilà! Máte pred sebou skvelé letné hranolky, ktoré sú nielen chutné, ale aj zdravé. Ak máte chuť, môžete ich obohatiť aj o bylinky alebo koreniny podľa svojho vlastného vkusu. Tento recept je ideálny na oslavy, pikniky alebo jednoducho ako ľahkú a lahodnú prílohu ku každému jedlu.

Vychutnajte si tieto ľahké hranolky a doprajte si zdravé pochúťky aj počas letných mesiacov!


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *