Recept z maslovej tekvice, ktorý vám posilní imunitu na jeseň

maslova tekvica recept
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Jeseň so sebou prináša nielen klesajúce teploty, ale často aj oslabenie imunity a zníženie energie. Aby ste sa tomu vyhli, je dôležité prispôsobiť si svoj jedálniček sezóne. Správne zvolené recepty a suroviny môžu pomôcť posilniť organizmus a udržať si vitalitu počas celej zimy. Jedným z jednoduchých a chutných riešení je príprava smoothie s typickými jesennými prísadami.

Prečo zaradiť do jedálnička tekvicu?

Tekvica je symbolom jesene, no jej výhody idú ďaleko za hranice dekorácie. Táto výnimočná zelenina obsahuje bohatstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Najznámejšou zložkou tekvice je beta-karotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A, nevyhnutný pre zdravie očí a pokožky. Tekvica je tiež zdrojom vitamínov C a E, ktoré sú silnými antioxidantmi, podporujú imunitný systém a chránia bunky pred poškodením. Okrem toho obsahuje dôležité minerály ako draslík, horčík a železo, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu srdcovo-cievneho systému a rovnováhe elektrolytov v tele.

Tekvica v surovej forme – áno, je to možné!

Hoci sa tekvica bežne pripravuje varením, pečením alebo zaváraním, málokto vie, že je možné ju konzumovať aj v surovom stave. Konzumácia surovej tekvice má množstvo zdravotných benefitov, no treba si vybrať vhodný druh. Tekvica Hokkaido je vynikajúca pre jej jemnú dužinu, ktorú nie je potrebné tepelne upravovať. Rovnako môžete použiť aj maslovú tekvicu, no tú je potrebné ošúpať.

Recept na jesenné smoothie s maslovou tekvicou

Pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo nové a zároveň zdravé, prinášame jednoduchý recept na žlté smoothie z maslovej tekvice. Tento nápoj je ideálny na raňajky alebo ako desiata. Z uvedených ingrediencií pripravíte jednu porciu, no ak použijete viac, môžete vytvoriť viacero porcií pre celú rodinu.

Ingrediencie:

  • 100 g maslovej tekvice
  • 150 g čerstvého ananásu
  • 1 veľký banán
  • 200 ml rastlinného mlieka (alebo iného podľa chuti)
  • podľa chuti: štipka kurkumy alebo škorice
  • na dosladenie: med alebo javorový sirup (voliteľné)

Postup prípravy:

  1. Tekvicu ošúpte, odstráňte semienka a nakrájajte na menšie kúsky. Zvyšok môžete použiť napríklad na prípravu krémovej polievky z tekvice, batátov a jabĺk.
  2. Ananás ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Ak máte zvyšky čerstvého ananásu, skvelo sa hodí do iných receptov, napríklad do sladkej omáčky na rebrá.
  3. Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte do hladkej konzistencie. Podávajte okamžite.

Tento osviežujúci nápoj je nielen chutný, ale aj plný vitamínov a minerálov, ktoré podporujú zdravie počas chladnejších dní.

V skratke

Jesenné smoothie z tekvice je skvelým spôsobom, ako posilniť svoju imunitu a dodať telu potrebné živiny. Tekvica je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prospievajú zdraviu očí, pokožky a srdcovo-cievneho systému. Surová tekvica je nielen zdravá, ale aj ľahko spracovateľná v smoothie nápojoch, ktoré môžete obohatiť o exotické ovocie ako ananás a banán.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *