Ríbezle to milujú a ľudia to vyhadzujú. Dajte im toto pre veľkú úrodu

ribezle

Ríbezle sú jedným z najobľúbenejších ovocných kríkov, ktoré pestujeme v domácich záhradách a na pozemkoch. Plody ríbezlí sú zdravé a chutné a pri správnej starostlivosti ich budeme zbierať plné koše.

Aby sme si mohli vychutnať bohaté poltóny tohto sladkokyslého ovocia, stačí rastlinu zásobiť potrebnými živinami. Na to sa oplatí použiť domáce hnojivo, ktoré si môže každý rýchlo pripraviť.

Ríbezle sú dobré na všetko

Ríbezle sú mimoriadne všestranné ovocie, ktoré Poliaci jednoducho milujú. Je veľmi zdravý, obsahuje veľa vitamínu C a cenných minerálov.

Je dostupný v rôznych odrodách a v kuchyni sa dá využiť rôznymi spôsobmi – ako svieža prísada do dezertov a pečiva, ale aj ako zložka konzerv, napr. zaváranín, džúsov a likérov.

Ríbezle sú však cenené nielen pre svoje výživové a chuťové vlastnosti, ale aj pre pomerne nenáročné pestovanie. Na to, aby kríky priniesli bohatú úrodu, stačí jeden jednoduchý trik.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Skúsený záhradkár prezradil trik. Stačí toto a pleseň nemá šancu na paradajky

Pestovanie ríbezlí krok za krokom

Ríbezle je možné rozmnožovať aj svojpomocne, napríklad získaním štepov z odrezaných výhonkov, ale najjednoduchšie je zaobstarať si hotové kríčkové odrezky, ktoré na jar prenesiete do zeme.

Ríbezle, podobne ako iné ovocné kríky z čeľade egrešovitých, uprednostňujú slnečné stanovište a úrodnú pôdu, ktorá by mala mať mierne kyslú reakciu.

Starostlivosť o ríbezle, podobne ako o iné kríky, pozostáva okrem pravidelného zalievania a pletia najmä zo strihania výhonkov. Rastline musíme poskytnúť aj správne hnojivo, aby sme zabezpečili bohatú úrodu plodov.

Aké hnojivo pre ríbezle?

Aby ker vytvoril veľa kvetných a ovocných pukov, ríbezle potrebujú fosfor a draslík, ako aj železo a horčík a vitamíny. Prísada bohatá na tieto minerálne látky je niečo, s čím sa stretávame každý deň a čo často končí v odpadkovom koši.

Ďalší zaujímavý článok zadarmo:  Takýmto hnojivom zalejte muškáty a úplne ožijú

Zemiakové šupky, ako sa im hovorí, sú bohaté na cenné zložky pre ríbezle, ale aj maliny a jahody. Ako z nich tieto mikroživiny získať? Stačí, ak tento odpad zalejete vodou tak, aby na jeden diel šupiek pripadlo desať porcií teplej vody.

Po odstátí sa roztok scedí a hotový prípravok sa zalieva každých 30 dní. Toto je osvedčený spôsob, ako si dopestovať chutné ovocie a uviesť do praxe myšlienku nulového odpadu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *