Horúce dni priam volajú po ľadovo vychladenom, šťavnatom melóne. Stačí však raz priniesť domov chutí prázdny kus plný vody a sklamanie je na svete. Tajomstvo úspechu? Sledujte poľnú škvrnu nenápadné zafarbenie šupky, vďaka ktorému už nikdy nepreplatíte za nevýrazný melón.
Prečo vám melón „nezavonia“
Na rozdiel od broskýň či jahôd melón cez hrubú kôru vôňu nepustí. Klasický „čuch-test“ preto nefunguje a farba šupky veľa nepovie. Ak chcete sladký, chrumkavý a voňavý kúsok leta, musíte si všímať detaily.
Poľná škvrna ako spoľahlivý kompas
Tam, kde melón ležal na poli, zostáva svetlejšia škvrna. Jej odtieň prezrádza, koľko cukru sa vo vnútri nazbieralo:
- Smotanovo žltá až jantárová škvrna – melón dozrieval na slnku do poslednej chvíle, dužina bude sladučká a šťavnatá.
- Bledozelená až takmer neviditeľná škvrna – plod bol odtrhnutý priskoro; výsledkom je vodnatý, chuťovo mdlý melón.
Zrelý verzus prezretý melón
Vlastnosť | Zrelý melón | Prezretý melón |
---|---|---|
Dužina | sýto červená / ružovo-červená, pevná, drobnozrnná | tmavé alebo sklovité fľaky, kašovitá konzistencia |
Štruktúra pri krájaní | „luskne“ a uvoľní drobné kvapky šťavy | ľahko sa rozpadá, miestami kvasinková vôňa |
Chuť | svieža, prirodzene sladká | príliš sladká až mdlo kyslastá |
Ďalšie rýchle testy
- Klop-test – zrelý melón znie dutým, rezonujúcim tónom (ako bubon). Tlmený „dunivý“ zvuk signalizuje prezretie.
- Povrch šupky – matná, drsnejšia šupka naznačuje plnú zrelosť; lesklá môže znamenať, že melón ešte „dozrieva“.
- Tvar plodu – guľatejší melón býva sladší a mäsitejší, podlhovastý obsahuje viac vody.
Domáci finiš pre extra chuť
Nechajte melón v chladničke minimálne dve hodiny pri teplote okolo 8 °C. Cukry sa rovnomerne rozložia a chuť bude ešte intenzívnejšia.