Rýchla finta, ako vybrať najsladší melón v obchode

melon
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Horúce dni priam volajú po ľadovo vychladenom, šťavnatom melóne. Stačí však raz priniesť domov chutí prázdny kus plný vody a sklamanie je na svete. Tajomstvo úspechu? Sledujte poľnú škvrnu nenápadné zafarbenie šupky, vďaka ktorému už nikdy nepreplatíte za nevýrazný melón.

melon

Prečo vám melón „nezavonia“

Na rozdiel od broskýň či jahôd melón cez hrubú kôru vôňu nepustí. Klasický „čuch-test“ preto nefunguje a farba šupky veľa nepovie. Ak chcete sladký, chrumkavý a voňavý kúsok leta, musíte si všímať detaily.

Poľná škvrna ako spoľahlivý kompas

Tam, kde melón ležal na poli, zostáva svetlejšia škvrna. Jej odtieň prezrádza, koľko cukru sa vo vnútri nazbieralo:

  • Smotanovo žltá až jantárová škvrna – melón dozrieval na slnku do poslednej chvíle, dužina bude sladučká a šťavnatá.
  • Bledozelená až takmer neviditeľná škvrna – plod bol odtrhnutý priskoro; výsledkom je vodnatý, chuťovo mdlý melón.

Zrelý verzus prezretý melón

VlastnosťZrelý melónPrezretý melón
Dužinasýto červená / ružovo-červená, pevná, drobnozrnnátmavé alebo sklovité fľaky, kašovitá konzistencia
Štruktúra pri krájaní„luskne“ a uvoľní drobné kvapky šťavyľahko sa rozpadá, miestami kvasinková vôňa
Chuťsvieža, prirodzene sladkápríliš sladká až mdlo kyslastá

Ďalšie rýchle testy

  1. Klop-test – zrelý melón znie dutým, rezonujúcim tónom (ako bubon). Tlmený „dunivý“ zvuk signalizuje prezretie.
  2. Povrch šupky – matná, drsnejšia šupka naznačuje plnú zrelosť; lesklá môže znamenať, že melón ešte „dozrieva“.
  3. Tvar plodu – guľatejší melón býva sladší a mäsitejší, podlhovastý obsahuje viac vody.
melon obchod

Domáci finiš pre extra chuť

Nechajte melón v chladničke minimálne dve hodiny pri teplote okolo 8 °C. Cukry sa rovnomerne rozložia a chuť bude ešte intenzívnejšia.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *