Šalát je skvelým doplnkom sendvičov alebo hamburgerov. Obsahuje veľa živín a v prípade ľadového šalátu pri jedení príjemne chrumká. Poradíme vám, ako predĺžiť čerstvosť šalátu, aby ste si jeho chuť mohli vychutnávať čo najdlhšie.
Existuje mnoho druhov šalátu, pričom najobľúbenejšie sú maslový, ľadový a jahňací šalát. Pri správnom skladovaní nebudú rýchlo vädnúť. Tu je tip, ako ich doma udržať čerstvé.
Vlastnosti šalátu
Táto rastlina je bohatým zdrojom vlákniny, horčíka, železa, vitamínu B a vitamínu C. Navyše má vysoký obsah chlorofylu, ktorý mu dodáva nielen charakteristickú zelenú farbu, ale má aj antibakteriálny účinok. Je tiež dokázané, že urýchľuje hojenie rán a pomáha v boji proti infekciám. Šalát obsahuje aj silné antioxidanty, ktoré chránia pred makulárnou degeneráciou.
Jeho častá konzumácia tiež preukázateľne posilňuje nervový systém a zrýchľuje metabolizmus, ako aj posilňuje imunitu, preto sa odporúča ľuďom, ktorí držia diétu. Po zakúpení šalát nezabudnite umyť a osušiť, aby nezhnil. Mal by sa skladovať na chladnom mieste. Pred uložením do chladničky ho zabaľte do papierovej utierky, aby nezvädol.
Ako predĺžiť čerstvosť šalátu?
Keď si prinesiete šalát z obchodu, najprv ho dôkladne umyte, oddeľte listy a potom ho osušte. Najlepšie je to urobiť vo veľkom sitku a zaliať šalát studenou vodou a nakoniec nechať každý list na papierovej utierke. Ak máte odstredivku, môžete ju použiť na sušenie šalátu. Spôsob, ako predĺžiť čerstvosť šalátu, je umiestniť koreň do vody, takto sa tak rýchlo nepokazí. Ako?
Najlepší spôsob je vložiť hlávku šalátu do nádoby a zaliať ju vodou, potom ju uzavrieť a uložiť do chladničky. Takto sa životnosť šalátu predĺži z niekoľkých dní až na dva týždne! Takto ho budete môcť jesť, kedykoľvek naň dostanete chuť, bez obáv, že sa pokazí. Už nemusíte vyhadzovať neskonzumovaný šalát do koša! Už žiadne plytvanie.