Šéfkuchár prezradil najlepšiu múku na nadýchané palacinky

palacinky recept cesto muka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Palacinky patria medzi obľúbené jedlá, ktoré sa hodia na sladko aj na slano – a nikdy neomrzia. Väčšina receptov odporúča klasickú hladkú pšeničnú múku, no odborníci čoraz častejšie odporúčajú múku zo špaldy. Táto starobylá odroda pšenice je výživnejšia, ľahšie stráviteľná a dodá palacinkám jemný orieškový nádych.

palacinky recept cesto muka

Prečo sa oplatí siahnuť po špalde

Špalda (orkiš) je znovuobjavené obilie, ktoré si získava popularitu nielen u výživových poradcov, ale aj v bežných domácnostiach. Prináša viacero zdravotných benefitov:

  • Je bohatá na vitamíny skupiny B a minerály ako horčík, zinok, železo či fosfor.
  • Obsahuje antioxidanty, ktoré podporujú imunitu a chránia bunky pred poškodením.
  • Má vyšší obsah bielkovín a vlákniny, takže vás zasýti na dlhšie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
  • Vďaka nižšiemu glykemickému indexu je vhodná aj pri redukčných diétach či pri inzulínovej rezistencii.

Nie náhodou sa špalda často označuje ako „obilie sily“ – dodáva energiu a podporuje regeneráciu tela.

Recept na nadýchané špaldové palacinky

Použiť špaldovú múku namiesto pšeničnej je jednoduché a výsledok vás príjemne prekvapí. Palacinky budú pružné, jemné, mierne orieškové a zároveň zdravšie.

Budete potrebovať:

  • 1 šálka mlieka
  • 1 šálka bielej špaldovej múky
  • ½ šálky perlivej vody
  • 1 vajce
  • 1 lyžica oleja
  • štipka soli
  • ½ lyžičky prášku do pečiva (môže byť bezlepkový)

Postup:

  1. V miske zmiešajte mlieko, perlivú vodu a olej. Pridajte vajce a dobre premiešajte.
  2. Prisypte preosiatu múku so soľou a práškom do pečiva a mixujte, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Nechajte ho odpočívať približne 30 minút.
  4. Na rozohriatej panvici s kvapkou oleja smažte tenké palacinky z oboch strán dozlatista.

Podávajte ich na sladko – s džemom, tvarohom alebo ovocím – či na slano, napríklad so špenátom, syrom alebo šampiňónmi.

Tip redakcie

Ak chcete palacinky ešte jemnejšie, časť mlieka nahraďte rastlinným nápojom, napríklad mandľovým alebo ovseným. Vďaka perlivej vode budú nadýchanejšie a pružnejšie.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *