Banán je veľmi zdravá potravina, ktorá pomáha udržiavať naše telo zdravé. Okrem toho môžeme jeho šupky použiť aj na výrobu hnojiva pre naše záhrady, balkóny a parapety. Nielen vnútro, ale aj šupka banánu obsahuje mnoho cenných látok, vďaka ktorým budú s láskou pestované kvety žiariť šťastím.
Výhody banánového výluhu
Banánová šupka poskytuje rastlinám nepostrádateľné živiny a urýchľuje ich revitalizáciu. Poskytuje im najmä dostatok horčíka, ktorý zabraňuje žltnutiu listov. Draslík posilňuje rastlinné tkanivá a fosfor podporuje rast a tvorbu kvetov.
Ako pripraviť banánový vývar
Najprv je potrebné zo šupky odstrániť všetky nečistoty, baktérie a pesticídy. Na umytie jednej šupky môžete použiť kefku alebo špongiu, potom ju nakrájajte na menšie kúsky a vložte do uzatvárateľnej nádoby s 3 litrami prevarenej studenej vody. Nechajte macerovať v chladničke 4 dni, a ak si myslíte, že to stojí za to, môžete ju opäť precediť.
Odvarom zalievajte kvety alebo zeleninu raz za 14 dní. Životodarný elixír sa tak dostane priamo ku koreňom. Okrem toho môžete hmlou z rozprašovača poprášiť aj exotické rastliny, napríklad orchidey.
Banánový výluh je tiež dobrým pomocníkom na čistenie rastlín od prachu a účinne odpudzuje mšice a iných škodcov. Používanie hubky a výluhu zachráni našu rastlinu pred nepriaznivými vplyvmi prírody alebo ovzdušia. Ak banánový macerát aplikujeme aj zvonka na rastliny, dodáme im živiny a lesk aj na listy.
Pre ktoré rastliny je vhodný
Banánové hnojivo je univerzálny a vynikajúci prírodný pomocník pre rast všetkých rastlín. Pomáha obľúbeným kvetinám, ako sú muškáty, pivonky, ruže a petúnie. Okrem toho je výluh obzvlášť prospešný pre orchidey, ktoré sú veľmi náchylné na žltnutie koreňov. Možno ho použiť aj na zalievanie našej zeleniny, najmä paradajok, uhoriek a papriky.