Správne skladovanie kávy zabezpečí nielen to, že káva nevyschne, ale zachová si aj svoju výnimočnú arómu a chuť. Ako skladujete kávu? Ukazuje sa, že mnohí ľudia to robia zle, píše gazeta
Je najlepšie kávu po zakúpení preliať do vzduchotesnej nádoby? Alebo je lepšie nechať ju v pôvodnom obale? Čo s uchovávaním zrnkovej kávy v chladničke? Odpovedáme na najčastejšie kladené otázky a vyvraciame mýty o skladovaní kávy.
Uchovávate kávu v chladničke alebo v sklenenej nádobe? Toto je častý omyl!
Najbežnejším spôsobom skladovania kávy je jej preliatie do sklenenej nádoby. Túto chybu robia mnohí z nás, pretože nevedia, že týmto spôsobom je káva vystavená slnečnému žiareniu, ktoré jej neprospieva. Ak ju chcete uchovávať v skle, odporúča sa umiestniť nádobu na tmavé a chladné miesto, napríklad do skrine.
Mnohí ľudia sa rozhodnú preliať ju do kovovej nádoby, čo tiež nie je dobrý nápad. Nielenže kov kazí chuť, ale tieto typy nádob nemajú odtok pre oxid uhličitý, ktorý vychádza zo zŕn. Veľkým omylom je aj často opakovaný mýtus, že káva sa najlepšie uchováva v chladničke. Zrná aj mletá káva absorbujú pachy, takže takto skladovaná káva rýchlo nasiakne pach z chladničky a už nebude taká aromatická.
Ako skladujete svoju kávu? Ak to urobíte takto, zachová si svoju arómu a skvelú chuť.
Káva by sa mala skladovať v pôvodnom obale, pretože je odolná voči svetlu a vzduchu, takže naše zrná nezvetrávajú.
Po otvorení balenia stačí zabaliť vrchnú časť, upevniť napríklad sponou alebo sponkou a umiestniť na tmavé a chladné miesto. Káva by nemala byť vystavená slnečnému žiareniu ani extrémne vysokým či nízkym teplotám, ani by sa nemala skladovať na vlhkom mieste.