Skladujte zemiaky ako tento dedko. Nikdy nevyklíčia a budú dlho čerstvé

zemiaky
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Ak použijete tieto metódy skladovania zemiakov, hľuzy zostanú dlho pevné. Nemusíte sa obávať ani zvráskavenej alebo zelenej šupky či klíčkov. Vďaka jednoduchému patentu môjho starého otca sú zemiaky bezpečné.

Ako sa vysporiadať s veľkými zásobami zemiakov? Ak hľuzám zabezpečíte vhodné podmienky, zostanú pevné až do obdobia tesne pred jarou a nebudú klíčiť ani zelenať. Pravidlá sú jednoduché, ale musia sa prísne dodržiavať, inak sa šupka zemiakov začne vlniť a môže sa objaviť aj hniloba. Odporúčam aj patent môjho starého otca. Tento spôsob skladovania hľúz pozná len málo ľudí.

Ako skladovať zemiaky, aby zostali čerstvé?

Zemiaky potrebujú tmavé, chladné a nie príliš vlhké miesto. Takýmto miestom môže byť napríklad pivnica, špajza alebo dokonca garáž. Ak je teplota príliš vysoká, zemiaky môžu začať klíčiť alebo hniť (optimálna teplota na skladovanie zemiakov je 7 až 10 stupňov Celzia). Vlhkosť vzduchu by mala byť mierna, približne 80 – 90 % (ak je príliš sucho, zemiaky sa môžu vysušiť a pokrčiť, a ak je príliš vlhko, môžu začať plesnivieť).

Okrem toho by sa mal obmedziť prístup slnečného svetla k zemiakom na minimum. Môj starý otec mieša zemiaky so žaluďmi a gaštanmi zozbieranými na jeseň. Tento spôsob odstráni problém so zbytočnou vlhkosťou a zabráni klíčeniu hľúz.

Existuje mnoho spôsobov skladovania zemiakov. Najjednoduchšie je usporiadať ich do drevených debničiek alebo košíkov, ktoré sú vzdušné a stabilné. Hľuzy by mali byť uložené voľne, bez tlaku. Môžu byť tiež rozložené na podlahe alebo na policiach, pričom sa zakryjú vrstvou slamy, papiera alebo látky. Je dôležité nemiešať rôzne odrody zemiakov, pretože môžu mať rôznu trvanlivosť a navzájom sa ovplyvňovať. Nezabudnite tiež pravidelne kontrolovať a odstraňovať choré, poškodené alebo klíčiace zemiaky.

Prečo zemiaky klíčia, hnijú alebo zelenajú?

Nesprávne skladované zemiaky môžu stratiť svoju výživovú hodnotu, chuť a štruktúru a dokonca sa môžu stať zdraviu škodlivými. Teplo, svetlo, vlhkosť – to všetko má vplyv na to, že zemiaky začnú klíčiť. Takéto zemiaky strácajú škrob a vitamíny, stávajú sa mäkkými a horkými a samotné klíčky obsahujú veľa jedovatého solanínu. Klíčeniu možno zabrániť udržiavaním nízkej teploty a obmedzením prístupu svetla.

Zemiaky, ktoré sú zle skladované, môžu tiež zelenať. Tento proces je spôsobený vystavením zemiakov slnečnému žiareniu, ktoré stimuluje tvorbu chlorofylu a solanínu. Ďalším dôsledkom zlého skladovania zemiakov je hniloba, t. j. rozklad spôsobený baktériami, hubami alebo vírusmi. Hnilobe možno predchádzať udržiavaním suchého a čistého skladovacieho priestoru, zabránením mechanickému poškodeniu a odstránením chorých a poškodených zemiakov.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *