Škrupiny zalejte octom. Rieši to veľký problém záhradkárov

vajecne skrupiny
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Stretli ste sa niekedy s problémom nedostatočne vyživovaných rastlín? Tie zvyčajne odmietajú správne rásť, produkujú slabú úrodu a nepotešia naše oči tak, ako by mali.

Medzitým sa ukázalo, že riešenie tohto problému sa nachádza v našej kuchyni, v skutočnosti v odpadkovom koši. Áno, mnohí z nás vyhadzujú zdravé hnojivá a potom preplácajú za ich chemické ekvivalenty.

Zachráňte svoje rastliny

Ak si lámete hlavu nad výberom najlepšieho hnojiva pre rastliny, ktoré uprednostňujú zásaditý alebo vápenatý substrát, ako sú hrušky, slivky, jablone, zimostrázy, tisy, levandule, paradajky, uhorky, cukety alebo baza, zabudnite na chemikálie z obchodu.

Tá je nielen drahá, ale aj málo ekologická. Zatiaľ existuje univerzálny, lacný prostriedok, ktorý vyrieši všetky problémy v záhrade. Nielenže znižuje kyslosť pôdy, ale posilnením koreňového systému chráni zeleninu a ovocie pred hnilobou.

Má tiež vlastnosti odpudzujúce škodcov. A pretože je bohatá na živiny, v okamihu povzbudí rast našich rastlín. Viete, o akom hnojive hovoríme?

Využite odpad z domácnosti

Univerzálne hnojivo do záhrady sa vyrába z vaječných škrupín. Možno sa pýtate, ako sa vyrába hnojivo z vaječných škrupín? Je to jednoduché.

Najjednoduchším riešením je jednoducho primiešať rozdrvené vaječné škrupiny do pôdy. Zaujímavejším riešením je však rozdrviť 10 vaječných škrupín a zaliať ich 400 – 500 ml 9 % octu. Približne po 48 hodinách zrieďte hnojivo v pomere 1 polievková lyžica na liter vody. Toto hnojivo sa odporúča aplikovať raz za dva týždne.

Objavte záhradné vlastnosti octu

Možno sa pýtate, prečo by sa hnojivo na vaječné škrupiny malo obohatiť o ocot. Radi by sme vám to vysvetlili. Pridaním octu do hnojiva rastliny ľahšie absorbujú živiny.

Pred použitím hnojiva však odporúčame skontrolovať pH pôdy. Jeho silné odkysľujúce vlastnosti môžu narušiť správny rast niektorých rastlín.

Nikdy ho napríklad nepoužívajte na okrasné rastliny, ako sú hortenzie, azalky, rododendrony alebo vresy, ani na ovocie, ako sú jahody, čučoriedky alebo maliny.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *