Slováci ju v obchode obchádzajú. Táto kaša vám nakopne metabolizmus

pohanka
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Čím nahradiť zemiaky? Nápadov je dosť, ale tento sa dá považovať za najlepší, najmä ak držíte redukčnú diétu. Táto kaša stimuluje činnosť čriev a je dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny. Uhádnete, o akú kašu ide?

Pohánková krupica je produkt, ktorý často odporúčajú odborníci na výživu. Dá sa povedať, že sa opäť dostáva do módy a stáva sa populárnou, pretože sa z nej dajú pripraviť zaujímavé pokrmy a navyše je veľmi zdravá a pomáha pri chudnutí.

Kilogramy dole

Na aké ingrediencie sa oplatí staviť, keď chcete zhodiť kilogramy? Určite sú to bielkoviny a vláknina, ktoré obsahujú prosné krúpy. Vláknina pomáha udržiavať správne fungovanie tráviaceho systému, podporuje trávenie a dodáva vám pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Bielkoviny vám zasa zrýchlia metabolizmus.

Cenné vitamíny

Jačmenné krúpy sú bohaté aj na vitamíny skupiny B (vrátane B1, B2, B6, kyseliny listovej), ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri správnom fungovaní nervového systému. Okrem toho je zdrojom vitamínu E, známeho svojimi antioxidačnými vlastnosťami, ktoré podporujú boj proti voľným radikálom.

Kolekcia minerálov

Minerálne látky sú tiež mimoriadne cennými zložkami prosných krúp. Konzumáciou kaše si zabezpečíte prísun horčíka, fosforu, železa, zinku a kremíka. Kremík, ktorý sa v iných obilninách vyskytuje len zriedka, podporuje zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Horčík je zasa nevyhnutný pre správnu činnosť svalov a srdca.

Orechová príchuť

Prvým krokom je prepláchnutie kaše pred varením. Tým sa odstráni prípadná horkosť. Najlepšie je vložiť krúpy do sita a niekoľkokrát ich prepláchnuť pod studenou tečúcou vodou.

Potom je dobré krúpy niekoľko minút pražiť na suchej panvici, kým nezískajú mierne orieškovú arómu. Tým sa zlepší ich chuť. Potom je čas krúpy uvariť – jedna šálka krúpov obsahuje dve šálky vody. Krúpy varte asi 15 minút, kým sa nevstrebe všetka voda. Po uvarení ju nechajte niekoľko minút odpočívať, aby pod pokrievkou „dozrela“ a stala sa nadýchanejšou.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *