Vajcia sú jednou z najdiskutovanejších častí stravy. Niekedy ich lekári a dietológovia odporúčajú na 100 %, inokedy ich odmietajú ako veľmi rizikovú potravinu. Ako to teda je?
Pozor na cholesterol
Ak ste sa na prelome tisícročí snažili schudnúť, určite vám do hlavy vŕtali informáciu, že vajcia by ste nemali jesť vôbec, pretože sú príčinou vysokej hladiny cholesterolu. Koncom 90. rokov minulého storočia boli vajcia takmer zakázanou potravinou.
Potom sa opäť objavil rozsiahly verejný výskum, ktorý tieto závery trochu prehodnotil, a dnes sú vajcia opäť odporúčanou súčasťou stravy.
Vyvážená a pestrá strava je dôležitá
S vajcami je to ako s čímkoľvek iným v strave – v rámci možností sa dá jesť takmer všetko.
Vysoká konzumácia vajec totiž môže prispieť k problémom s vysokým cholesterolom alebo iným zdravotným problémom.
Na druhej strane sú vajcia prirodzenou a relatívne zdravou potravinou, ktorá vás zasýti na dlhý čas a dodá vám dostatok energie. Ak si teda dáte vajcia na raňajky alebo desiatu dva až trikrát do týždňa, je pravdepodobné, že vám prospejú.
Päť vajec denne?
Na internete sa môžete dočítať, že bezpečne môžete skonzumovať až päť vajec denne. Ide však o dávku, ktorá je vhodná skôr pre športovcov a ľudí s vysokou fyzickou záťažou. V bežnej strave by ste si mali vystačiť maximálne s tromi vajíčkami a nie je potrebné, aby ste ich mali každý deň.
Nezabudnite, že je vhodné jesť vyváženú stravu – vajcia doplňte rôznou zeleninou, mliečnymi výrobkami a prípadne aj mäsom.
Ak chcete schudnúť, zabudnite na obľúbené vaječné diéty: vajcia vás síce zasýtia, takže nebudete mať taký pocit hladu, ale nedodajú telu ani zďaleka toľko živín, koľko potrebujete. Vajcia sú dobrou súčasťou vyváženej stravy, ale rozhodne by nemali byť jej hlavnou súčasťou!