Hubka na riad je niečo, čo sa nachádza v každej domácnosti. Bohužiaľ sa však často zabúda na to, že sa v nej môžu nachádzať baktérie alebo plesne. Čo môžete urobiť, aby vám špongia vydržala čo najdlhšie a nespôsobovala zdravie ohrozujúce problémy?
Hniezdo baktérií
Hubka na riad je skvelá vec, ktorú môžete mať v kuchyni alebo v kúpeľni takmer na všetko. Bohužiaľ, má aj svoje nevýhody. Keď s ňou umývate riad, zachytáva zvyšky jedla, mastnotu a dokonca aj nečistoty z vašich rúk. Špongia tiež nasáva vodu a prostredie v kuchyni je pomerne teplé, takže je skvelým miestom pre rast baktérií a plesní.
Preto je dobré hubku veľmi často vymieňať – ak však chcete ušetriť trochu peňazí a predĺžiť jej životnosť, odporúčame dodržiavať niektoré pokyny alebo vyskúšať pravidelnú dezinfekciu hubky.
Hubku vždy vysušte a uchovávajte ju na suchom mieste
Základom je vždy po použití hubku dôkladne opláchnuť horúcou vodou alebo jarným čistiacim prostriedkom a naozaj veľmi starostlivo ju vyžmýkať, aby v nej zostalo čo najmenej vody. Potom ju uložte na suché miesto. Často ju totiž hádžeme späť do umývadla alebo ju položíme vedľa vodovodného kohútika, z ktorého na ňu strieka voda – tým sa špongia udržiava vlhká a umožňuje bujnenie najrôznejších mikróbov alebo plesní. Ak ju uložíte na suché miesto, vydrží dlhšie.
Oplachovanie hubky
Po použití je vhodné hubku aj dezinfikovať. Dá sa to urobiť veľmi jednoducho: vložte ju do misky, posypte kuchynskou soľou a lyžicou octu a potom ju zalejte horúcou vodou. Roztok nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom hubku opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte ju uschnúť.
Ďalšou možnosťou je namočiť hubku priamo do octového roztoku. Dajte však pozor, aby ste ju potom dôkladne umyli – octový zápach by mohol zostať v špongii alebo sa preniesť na riad.