Ceny vajec stúpajú. Ak si za ne musíme priplatiť, radi by sme dostali aspoň zodpovedajúcu kvalitu. Niekedy však doma rozbijete vajce, ktoré nevyzerá veľmi lákavo. Ako môžete zistiť, či je vajce z kvalitnej farmy?
Sýtožlté
Žĺtok vajca od dobre kŕmenej sliepky v dobrých podmienkach je krásne sýtožltý a pomerne pevný. Ak vajce rozbijete a žĺtok vypadne alebo sa vyleje bez toho, aby ste ho rozbili, znamená to, že sliepke v strave niečo dôležité chýba a vajce nie je veľmi kvalitné.
Príliš tenká a krehká škrupina môže naznačovať nedostatok vitamínov a vápnika v potrave.
Bohužiaľ, pred kúpou a rozbitím vajíčka sa to nedá zistiť, preto venujte pozornosť aspoň označeniam na vajíčkach, ktoré vám veľa napovie o ich pôvode.
Označenie vajec
Ak nemáte vajcia z vlastnej farmy, prípadne od príbuzného alebo priateľa na vidieku, pravdepodobne ich kupujete v obchodoch alebo na trhoch. Každé vajce by malo byť riadne označené.
Vajíčko má na sebe číslo, ktoré označuje, z akého chovu pochádza. 0 označuje najlepšie ekologické vajcia, 1 znášajú sliepky z voľného chovu a 2 sliepky z halových chovov. Číslo 3 označuje vajcia z klietkových chovov, ktoré často čelia kritike za týranie zvierat a v mnohých krajinách sveta sú už zakázané.
Na vajíčku je uvedená aj skratka krajiny pôvodu a registračné číslo chovateľa.
Skazené vajcia
Určitou výhodou vajec je, že môžete zistiť, kedy sú pokazené. Určite ste už zažili zápach pokazeného vajca a sme si istí, že by ste ho nezjedli. Opäť platí, že pokazené vajce zvyčajne nerozoznáte, kým ho nerozbijete, preto by ste mali každé vajce rozbiť do samostatnej nádoby, aby ste nezničili to, ktoré je pokazené, a ostatné, ktoré boli v poriadku.
Výnimočne sa môže stať, že vajce nebude zle zapáchať, ale na niektorých miestach bude mať vo vnútri zelené alebo modrasté škvrny – to je tiež pokazené vajce a rozhodne by sa nemalo jesť.