Táto prísada do kávy obohacuje kávu o nové vlastnosti a zlepšuje tie staré, známe. Navyše je dokonalou náhradou kravského mlieka – produktu, ktorý si čoraz viac ľudí prestáva pridávať do kávy. Toto určite zaujme každého kávičkára!
Káva je zdravá, ale prídavné látky nie. Tieto slová počujeme od väčšiny odborníkov na výživu; tých, ktorí vedia, že postaviť sa za čierny nápoj je správne. Prečo je to vôbec potrebné? Nuž, káva nie je prvým produktom zdravej výživy, ktorý je spojený s neuveriteľným množstvom klamlivých mýtov.
Podobný casus sa týka zemiakov. Aj tie boli kedysi považované za nezdravé len preto, že ich podávame v nesprávnej forme. Preto to ešte raz zdôraznime. Zemiaky, ktoré sú varené a nie spracované na čipsy alebo hranolky, sú rovnako zdravé ako čierna nesladená káva. V prípade tej druhej sa oplatí pridať zdraviu prospešné prísady, ako je škorica, zázvor, kakao alebo… mlieko. Nie len tak hocijaké mlieko, ale ryžové.
Ryžové mlieko do kávy
Mlieko je stále najobľúbenejšou (popri cukre) prísadou do kávy. Problémom je, že spôsobuje, že káva je ťažko stráviteľná. Kyseliny z čierneho nápoja a bielkoviny z mlieka tvoria duo, ktoré sa pre tráviaci systém ukáže ako poriadna výzva. Preto stojí za zváženie nahradiť obyčajné kravské mlieko ryžovým mliekom. Toto riešenie má mnoho výhod, pretože ryžové mlieko:
- neobsahuje cholesterol a laktózu a nie je alergénneobsahuje množstvo antioxidantov, ktoré v kombinácii s antioxidantmi obsiahnutými v káve vytvárajú neuveriteľnú zmes, ktorá podporuje kožné bunky a chráni pred srdcovými chorobami
- Obsahuje veľké množstvo vitamínu B. Pomáha ľudskému organizmu správne fungovať, znižuje stres a podporuje koncentráciu. Rovnako ako kofeín!
Zaujímavé je, že ryžové mlieko je obohatené aj vo fáze výroby. Čo to znamená? Je to proces obohacovania tohto potravinového výrobku o nové vitamíny a minerálne látky. Je to spôsob, ako zabezpečiť, aby ryžové mlieko obsahovalo rovnaké množstvo týchto látok ako kravské mlieko, pričom je naďalej nealergénne a neobsahuje laktózu. Nie je tento prídavok ideálny do kávy?