Doktor Bartek Kulczynski nahral video, v ktorom hovorí o zložkách potravín, ktoré absolútne neprospievajú nášmu zdraviu. Bohužiaľ, veľmi často sa nachádzajú v pochutinách, ktoré nám veľmi chutia a po ktorých často siahame. Je lepšie sa ich vzdať, alebo ich stačí obmedziť?
Doktor Bartek Kulczynski neodporúča veľmi obmedzujúci prístup ani k výrobkom, ktoré nám môžu škodiť. To, čo sa v diéte počíta, je jednoducho zdravý rozum. Je veľký rozdiel medzi výrobkami z „čiernej listiny“, ktoré sa v našich jedlách objavujú každý deň, a tými, po ktorých siahneme príležitostne.
Nielen v sušienkach
Doktor Bartek Kulczynski nie je bezdôvodný, keď na prvom mieste spomína cukor, pretože podľa neho sa veľmi často prekračujú odporúčané množstvá. Okrem toho si často myslíme, že hnedý cukor je zdravší. Odborník na výživu zdôrazňuje – cukor je cukor a je jedno, či ide o biely, hnedý alebo glukózo-fruktózový sirup. Ani výrobcovia potravín nám to neuľahčujú, v mnohých výrobkoch sa nachádza tzv. skrytý cukor. Teraz je povolených 50 g takéhoto cukru denne, ale odborníci na výživu sa snažia túto dávku znížiť na 25 g. Preto doktor Bartek Kulczyński odporúča čítať etikety, pretože aj ovocný jogurt môže obsahovať niekoľko lyžičiek cukru. A aké je riziko nadmerného množstva cukru? Obezita, cukrovka, chronická únava, nespavosť a akné lézie sú len začiatkom zoznamu.
Smaženie pod kontrolou
Heterocyklické aromatické amíny sú rakovinotvorné látky, ktoré vznikajú pri vyprážaní alebo grilovaní, najmä mäsa a rýb. Nebezpečné sú najmä spálené kúsky. Dietológ preto radí smažiť čo najmenej a zvoliť iné spôsoby prípravy jedla. V opačnom prípade sa zvyšuje riziko vzniku rakoviny, najmä hrubého čreva. Doktor Bartek Kulczynski zdôrazňuje, že keď sa už rozhodneme jesť vyprážané jedlá, je vhodné jesť ich so zeleninou. Tie obsahujú antioxidanty, ktoré neutralizujú účinky škodlivých látok.
Pripálená kôrka? Radšej nie
Akrylamid je ďalšia karcinogénna látka. Tvorí sa aj pri pečení a vyprážaní, ale môžu ho obsahovať aj čipsy, sušienky, krekery, oplátky a dlho pražené orechy. Čo tu radí odborník na výživu? Pečte čo najkratší čas a vždy používajte teplovzdušný ventilátor. Smažte tak, aby ste sa nepripálili. Aj keď idete do pekárne, vyberajte si chlieb bez silne opečenej kôrky.
Plast je pre črevá nebezpečný
Mikroplasty sú nebezpečné, pretože môžu poškodiť črevá. Má tiež nepriaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Čoho by ste sa mali vzdať? V prvom rade expresne čaj v plastových vreckách, ako aj takto balené kaše a ryžu. Ťažšie je vzdať sa vody v plastových fľašiach, ale je dobré ju obmedziť. To platí, samozrejme, aj pre všetky ostatné nápoje v plaste. Ak už sú v domácnosti, nesmú stáť na mieste, kde sú vystavené slnečným lúčom, pretože vysoké teploty podporujú uvoľňovanie mikroplastov. Plastové vrecká a nádoby je tiež lepšie používať čo najzriedkavejšie.
Je to už osladené
Umelé sladidlá, ako napríklad aspartan, sa kedysi zdali byť dobrou náhradou cukru. Teraz odborníci na výživu odporúčajú vyhýbať sa im. Môžu viesť k zápalom v tele a sú podozrivé z karcinogénnych účinkov. Preto je lepšie nahradiť cukor prírodnými sladidlami, ako je xylitol alebo stévia.