Slováci stále nevedia variť párky. Nesmiete robiť túto chybu

parky
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Párky patria medzi obľúbené, no kontroverzné potraviny. Napriek tomu, že ich výživová hodnota je často spochybňovaná, mnohí po nich siahame pre ich jednoduchosť a chuť.

Pri ich príprave však mnohí robia chyby, ktoré môžu ohroziť naše zdravie. Najčastejšie ide o nesprávny spôsob varenia.

Základom je správna teplota

Jednou z najčastejších chýb je, že párky vložíme do horúcej vody hneď po vybratí z chladničky. Prudké zmeny teploty spôsobia, že párky môžu prasknúť. Ako tomu zabrániť? Pred varením ich nechajte aspoň 20 minút odpočívať pri izbovej teplote.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Odborník prezradil jednoduché triky proti vlhkosti v dome či zaroseným oknám

Ďalším tipom je variť ich bez pokrievky. Para, ktorá by sa v hrnci nahromadila, totiž môže narušiť ich štruktúru zvnútra, a párky sa roztrhnú.

Sú párky nezdravé?

Hoci párky nemajú najlepšiu povesť, ich kvalita závisí najmä od výrobcu a zloženia. Ako upozorňuje dietologička Dominika Hatala, nie všetky párky sú rovnaké. Kľúčové je čítať etikety a vyberať produkty s vysokým obsahom mäsa.

Je dôležité vyhýbať sa konzervantom, stabilizátorom, prísadám ako maltodextrín a mechanicky oddelenému mäsu (MOM). Kvalitné párky síce nemusia byť ideálnou voľbou pre každodennú stravu, no občasná konzumácia kvalitných produktov nepredstavuje zásadný problém.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Títo ľudia by nemali jesť vlašské orechy. Škodia im
sausages 4966938 1920

Pozor na dlhé varenie

Mnohí si neuvedomujú, že dlhé varenie párkov môže spôsobiť vznik škodlivých látok. Ak párky ohrievate viac ako 10 minút, môže sa v nich vytvárať akrylamid – látka, ktorá vzniká pri tepelnom spracovaní silne spracovaných mäsových produktov. Táto chemikália, podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), môže byť karcinogénna a negatívne ovplyvniť nervový systém či metabolizmus. Preto je dôležité párky len krátko zahrievať, ideálne niekoľko minút, aby boli teplé, ale nie rozvarené.

Nič vás to nestojí, tak prečo si neprečítať aj tento článok?
Novinka pri výbere peňazí z bankomatu. Táto banka poteší Slovákov

V skratke

  • Správna príprava: Pred varením nechajte párky 20 minút pri izbovej teplote a varte ich bez pokrievky.
  • Kvalitné zloženie: Vyberajte párky s vysokým obsahom mäsa a vyhnite sa prísadám ako konzervanty či MOM.
  • Bezpečná tepelná úprava: Ohrievajte párky len pár minút. Dlhé varenie môže viesť k vzniku nebezpečných látok, ako je akrylamid.

Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel si môžete vychutnať svoje obľúbené párky bez zbytočných rizík.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *