Slováci stále robia chybu spojenú s kávou. Robí to zle na správne trávenie

kava
Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete a mnohí si bez nej nevedia predstaviť začiatok dňa. No hoci má viacero vedecky potvrdených zdravotných benefitov, jej konzumácia v nesprávnom čase môže narobiť viac škody než úžitku. A netýka sa to len večerných hodín či problémov so zaspávaním.

kava

Káva ako súčasť zdravého životného štýlu? Áno, ale s podmienkou

O pozitívnych účinkoch kávy sa dnes už takmer nepochybuje. Výskumy potvrdzujú, že umiernená konzumácia kofeínu môže podporiť koncentráciu, zlepšiť náladu, ba dokonca znížiť riziko niektorých chronických ochorení. Napriek tomu sa v odborných kruhoch stále diskutuje o tom, kedy je najvhodnejší čas na šálku čierneho nápoja.

A hoci väčšina ľudí už vie, že piť kávu večer nie je ideálne, stále pretrváva jeden nenápadný zlozvyk, ktorý môže ohroziť vstrebávanie dôležitých živín – a tým aj naše zdravie.

Chyba, ktorú robí väčšina ľudí: Káva počas jedla

Podľa odborníkov by sme sa mali vyhýbať pitiu kávy počas jedla, a to najmä počas raňajok, obeda či večere. Dôvod je jednoduchý, no pre mnohých možno prekvapivý – káva dokáže ovplyvniť schopnosť organizmu vstrebávať niektoré živiny, predovšetkým železo.

Tento minerál je kľúčový pre zdravé fungovanie svalov, okysličovanie krvi a celkovú vitalitu. Ak si však zvyknete dopriať si kávu hneď po tanieri plnom výživného jedla, môžete tým znížiť efektivitu jeho využitia.

pitie kavy kava

Koľko času by malo uplynúť medzi jedlom a kávou?

Odborníci odporúčajú počkať aspoň 60 minút po jedle, než si doprajete svoju obľúbenú kávu. Rovnako to platí aj opačne – ak ste si dali kávu nalačno, počkajte s jedlom približne hodinu. Táto jednoduchá zmena návyku môže mať pozitívny vplyv na trávenie a využitie živín z potravy.

Navyše, podobný účinok ako káva má aj čierny čaj, preto sa rovnaké odporúčania vzťahujú aj na jeho konzumáciu.

Prečo na tom záleží?

Nedostatok železa môže viesť k únave, oslabenej imunite či zníženej fyzickej výkonnosti. Pravidelná konzumácia kávy počas jedla tak môže nevedome prispievať k vzniku týchto problémov – najmä u ľudí, ktorí už prirodzene prijímajú železa menej, ako napríklad vegetariáni či ženy vo fertilnom veku.


Staňte sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľajte článok

Volám sa Viktória Stovičková, mám 25 rokov a hoci som vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre, dnes je mojím hlavným „povolaním“ mamička na plný úväzok. Starám sa o svoju ročnú dcérku, ktorá mi síce dáva zabrať, ale zároveň mi ukazuje krásu v každodenných momentoch. Kedysi som aktívne hrávala tenis, no dnes som našla novú vášeň v zdravom životnom štýle, varení a písaní. Rada skúšam nové zdravé recepty, varím, pečiem, a venujem sa aj tvorbe jedálničkov online. Popri starostlivosti o domácnosť si vždy nájdem chvíľku aj na cvičenie, ktoré mi pomáha udržiavať si energiu a rovnováhu. Písanie článkov je pre mňa formou oddychu a sebarealizácie. Zistila som, že ma baví zdieľať tipy, nápady a inšpirácie, ktoré môžu pomôcť aj iným – najmä ženám a maminám, ktoré hľadajú rovnováhu medzi rodinou, zdravím a sebou samými.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *