Slováci začínajú pridávať do vývaru banánové šupky

cierny hnedy banan
Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Chystáte sa uvariť hovädzí vývar, ale nemáte veľa času na jeho prípravu? Pomocou jednoduchého, aj keď veľmi nezvyčajného triku získate mäkké mäso za pár minút – a ako bonus si zachová skvelú chuť!

Pripravte si vývar z banánových šupiek

Tento trik k nám prišiel z Ázie. Aby si hovädzie mäso zachovalo mäsitú a šťavnatú chuť, miestni kuchári ho najprv varia s banánovými šupkami. Hovädzie mäso vložíte do vývaru vo vode, pridáte banánové šupky a spolu varíte asi dvadsať minút. Za ten čas mäso rýchlo zmäkne. Potom môžete šupky vybrať a pridať klasickú koreňovú zeleninu, ktorú bežne pridávate do vývaru.

Vďaka tomuto triku nemusíte vývar ťahať celé hodiny a mäso si zachová svoju chuť, ktorá sa inak dlhým varením vytráca.

Pred vložením do vývaru sa uistite, že ste kožu dobre vydrhli. Na pestovanie banánov sa často používajú chemické postreky a tie v polievke určite nechcete variť!

Banánová polievka

Nemusíte používať len banánové šupky, môžete skúsiť pripraviť banánovú polievku! Našim ušiam sa to môže zdať veľmi exotické, ale možno vás tento pokrm osloví.

Kúsky banánov podusíme na masle a cibuli, môžeme pridať aj na kocky nakrájané jablko. Pridajte kari korenie a môžete pridať aj štipku chilli korenia, zázvoru alebo nejakej pikantnej zmesi. Potom zalejte silným vývarom, priveďte do varu a po rozmiešaní pridajte smotanu.

Veľmi nezvyčajná chuť vás pravdepodobne prekvapí, ale možno sa k nej budete vracať znova a znova!

Ďalšie využitie banánových šupiek

Banánové šupky by ste rozhodne nemali vyhadzovať! Sú skvelé aj ako hnojivo pre izbové a záhradné rastliny. Šupky môžete jednoducho zahrabať do pôdy a nechať rastliny, aby si z nich zobrali živiny, alebo ich môžete nechať vylúhovať v konvici so zálievkou.

Takto môžete šupky zlikvidovať ekologickým spôsobom a ešte ich využiť vo svoj prospech.


Staň sa zdrojom inšpirácie pre svojich priateľov – zdieľaj článok, ktorý ťa zaujal!

Volám sa Mgr. Kamil Selecký a študoval som históriu na Fakulte humanitných vied v Banskej Bystrici. Písaniu sa venujem amatérsky od roku 2018, no za ten čas som si našiel vlastný štýl a publikum, ktorému ponúkam najmä praktické rady pre bežných ľudí – od záhradkárskych tipov, cez triky do domácnosti, až po zdravé a jednoduché recepty. Verím, že aj malé zlepšenia v každodennom živote môžu priniesť veľký rozdiel. Okrem písania pracujem ako grafik a marketér na voľnej nohe. Marketingu som sa venoval aj počas zamestnaní pre viaceré firmy, no dnes ma napĺňa sloboda kreativity a vlastné projekty, vrátane práce na sociálnych sieťach. Vo voľnom čase si rád zahrám amatérsky futbal, pracujem v záhrade alebo skúšam niečo nové, čo by mohlo zaujať aj mojich čitateľov. Píšem pre ľudí, ako som ja – zvedavých, praktických a s chuťou objavovať jednoduché, no užitočné riešenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *