Chystáte sa uvariť hovädzí vývar, ale nemáte veľa času na jeho prípravu? Pomocou jednoduchého, aj keď veľmi nezvyčajného triku získate mäkké mäso za pár minút – a ako bonus si zachová skvelú chuť!
Pripravte si vývar z banánových šupiek
Tento trik k nám prišiel z Ázie. Aby si hovädzie mäso zachovalo mäsitú a šťavnatú chuť, miestni kuchári ho najprv varia s banánovými šupkami. Hovädzie mäso vložíte do vývaru vo vode, pridáte banánové šupky a spolu varíte asi dvadsať minút. Za ten čas mäso rýchlo zmäkne. Potom môžete šupky vybrať a pridať klasickú koreňovú zeleninu, ktorú bežne pridávate do vývaru.
Vďaka tomuto triku nemusíte vývar ťahať celé hodiny a mäso si zachová svoju chuť, ktorá sa inak dlhým varením vytráca.
Pred vložením do vývaru sa uistite, že ste kožu dobre vydrhli. Na pestovanie banánov sa často používajú chemické postreky a tie v polievke určite nechcete variť!
Banánová polievka
Nemusíte používať len banánové šupky, môžete skúsiť pripraviť banánovú polievku! Našim ušiam sa to môže zdať veľmi exotické, ale možno vás tento pokrm osloví.
Kúsky banánov podusíme na masle a cibuli, môžeme pridať aj na kocky nakrájané jablko. Pridajte kari korenie a môžete pridať aj štipku chilli korenia, zázvoru alebo nejakej pikantnej zmesi. Potom zalejte silným vývarom, priveďte do varu a po rozmiešaní pridajte smotanu.
Veľmi nezvyčajná chuť vás pravdepodobne prekvapí, ale možno sa k nej budete vracať znova a znova!
Ďalšie využitie banánových šupiek
Banánové šupky by ste rozhodne nemali vyhadzovať! Sú skvelé aj ako hnojivo pre izbové a záhradné rastliny. Šupky môžete jednoducho zahrabať do pôdy a nechať rastliny, aby si z nich zobrali živiny, alebo ich môžete nechať vylúhovať v konvici so zálievkou.
Takto môžete šupky zlikvidovať ekologickým spôsobom a ešte ich využiť vo svoj prospech.